Voorkom+met+hitte+dat+de+mooie+grote+jongens+omvallen
Blog
© Marjolein van Kilsdonk

Voorkom met hitte dat de mooie grote jongens omvallen

Er is een hittegolf op komst. Let op: bij heet weer is het extra opletten voor de zware varkens in het hok. Ze stellen het vreten uit tot het afkoelt. De kans is aanwezig dat je de volgende dag een aantal van die mooie jongens dood op de grond aantreft.

‘Een vreselijk gevoel om die grote, bijna slachtrijpe, vleesvarkens het hok uit te moeten sleuren’ is de reactie van menig varkenshouder. De bacterie Lawsonia intracellularis, ook wel gekend als de darmaandoening PIA, veroorzaakt deze acute uitvallers. Deze bacterie is 20 jaar geleden ontdekt door meneer Lawson en bijna elk varken loopt er in zijn leven tegenaan. Een ziekte die over de hele wereld bij varkens is te vinden. In Nederland hebben we deze ziekte in drie varianten; 1 - acuut, 2 - chronisch en 3 - subklinisch. De subklinische variant is een sluipmoordenaar. Je ziet hem totaal niet, maar de schade in de vorm van een slechtere voerconversie en groei is er weldegelijk.
Tijdens de komende hitte gaan we vooral de uitval door acute pia terugzien. Omdat de varkens het heet hebben gaan ze overdag veel drinken. Op het moment dat het afkoelt, gaan ze pas eten. Dan hebben ze zo’n honger dat ze zich gaan overvreten om de achtergebleven voeropname te compenseren. Deze variatie van voeropname en een hoge wateropname zorgen ervoor dat de varkensdarm even niet meer precies weet wat er gebeurt. Wij weten ook nog niet wat er precies met dat varken gebeurt, maar alle factoren samen zorgen voor zogenaamde darmstress. Deze vorm van stress kan het varken fataal worden.
Let er goed op dat je dieren zo min mogelijk schommelingen in voeropname krijgen. Zorg bijvoorbeeld voor een stukje extra koeling in de stal. Koel het dak met water of plaats extra ventilatoren. Tenslotte is vaccineren van de varkens tegen PIA een goede optie, maar zorg daarbij wel voor een goede diagnose door uw dierenarts.

Marjolein van Kilsdonk
Vrouw van een varkenshouder

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer