Zomervoer+verkleint+effect+hoge+temperatuur
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Zomervoer verkleint effect hoge temperatuur

Voer dat zorgt voor minder warmteproductie door de zeugen verbetert de resultaten in de zomer. Met het speciale voer van ABZ diervoeding kan het percentage terugkomers omlaag en de bigvitaliteit omhoog, zegt voerspecialist Theo ter Maaten.

Varkens kunnen niet zweten en raken daardoor hun warmte moeilijk kwijt. Dat lukt alleen door te hijgen. Zeugen in de kraamstal hebben het bijna altijd al te warm en zeker als de temperaturen oplopen in hete zomers. Ze eten dan minder wat leidt tot terugkomers, verwerpers, kleinere en minder uniforme tomen en minder vitale biggen bij de volgende worp.

Minder warmteproductie

Aangepaste voeding kan dit probleem helpen voorkomen, zoals blijkt uit het onderzoek op een praktijkbedrijf tijdens en na de hete zomer van vorig jaar. De samenstelling van de Lactokorrel Subliem Zomer van ABZ zorgt op de eerste plaats voor minder warmteproductie door de zeugen. Daarnaast krijgen ze bij een lagere voeropname toch veel energie binnen en er zitten speciale toevoegingen en vitaminen in het voer die de gevolgen van hittestress beperken.

Minder terugkomers

De effecten van het speciale zomervoer zijn duidelijk. Het percentage terugkomers bij de jonge zeugen daalde 3,1 procent. Gemiddeld over alle zeugen was die daling van 8 naar 7,2 procent. Ook de effecten op de volgende worp zijn duidelijk. De uniformiteit en het geboortegewicht verbetert. De biggen zijn gemiddeld 40 gram zwaarder en het percentage uitval van zwakke biggen daalt van 3,8 naar 2,5 procent.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer