Frank+Evers+benut+zijn+kansen+bij+Coops+Mengvoeders
Achtergrond
© Henk Riswick

Frank Evers benut zijn kansen bij Coops Mengvoeders

Als je in de wieg bent gelegd om in de dynamiek van de varkenshouderij te slagen, dan kom je ook in zo'n positie terecht. Frank Evers belandde in de mengvoerwereld.

'De reuring en innovatiedrang in de varkenssector stimuleren mij elke dag opnieuw.' Hij is van alle markten thuis en in de stal bij klanten pikt hij ook volop varkenssignalen op. 'We innoveren mee met de behoeften van de veranderende varkens. Ik wil winnen, maar dat kan alleen met een succesvol team.'

Op de nostalgische werkplek van Frank Evers bij Coops Mengvoeders in Halle heerst hectiek. Twee bouwkranen zijn in de weer bij de voerfabriek en er wordt volop getimmerd. Evers wil nog iets afwerken in zijn kamer en suite, voordat hij zijn verhaal kan doen. Terwijl hij door het statige kantoorpand naar de kantine loopt, blijft hij praten.

Groeien tegen stroom in

'Hierin huisde voorheen de familie Coops en de productielocatie maakt deel uit van vierhonderd jaar molenaarshistorie. Sorry voor de geluidsoverlast door de bouwactiviteiten, maar we groeien tegen de stroom in.'

De coronatijd mag van mij snel afgelopen zijn

Frank Evers, hoofd verkoop & marketing varkens bij Coops Mengvoeders in Halle

Coops Mengvoeders groeit mede onder leiding van Frank Evers tegen de stroom in.
Coops Mengvoeders groeit mede onder leiding van Frank Evers tegen de stroom in. © Henk Riswick

Enkele minuten later keert Evers terug, drukt op een knop op de koffiemachine en neemt plaats aan de keukentafel. 'Dynamiek is mij niet vreemd. Het is iets wat naadloos aansluit op de ontwikkelingen in de varkenshouderij', zegt hij. 'Ik ben hier sinds 2006 aan de slag en in die tijd is er in het werk en in de sector ontzettend veel veranderd.'

Schaalvergroting

Schaalvergroting is een van de overeenkomsten. 'We hebben de mengvoerproductie in die tijd verviervoudigd en zijn vier jaar geleden een zelfstandig dochterbedrijf geworden van De Heus. Maar de korte lijnen met de klant en de behoefte van de dieren staan altijd altijd voorop', benadrukt Evers.

'Varkens zijn in de afgelopen vijf tot tien jaar compleet veranderd. De huidige zeugen zijn productiever en vleesrijker en de moderne vleesvarkens hebben een veel hogere voeropname- en groeicapaciteit.'

De boer op verplichte kost

Hoewel het maken van goed varkens- en rundveevoer de rode draad is in zijn dagelijks leven, staat Evers ook tussen de varkens. 'De lijntjes met klanten zijn kort en bijna ieder kernteamlid doet aan bedrijfsbegeleiding. Met de laarzen in de stront staan en varkenssignalen opvangen, is hier verplichte kost. De varkens laten zien of ze goed in hun vel zitten en het voer optimaal benutten.'

Een hart en passie hebben voor varkens is volgens Evers een must om succesvol te zijn in de sector. 'Een innerlijke drive hebben en tot op het bot gemotiveerd zijn.'

Ontstaan van liefhebberij

Bij zijn geboorte leek het daar niet niet op uit te draaien. Hij was de jongste van drie zonen van Achterhoekse ouders in pioniersdorp Biddinghuizen. Zijn vader verdiende de kost als akkerbouwmedewerker in de omliggende polders. Toen Frank 3 jaar was, verhuisde het gezin naar Gendringen waar zijn ouders vleesvee en vleesvarkens gingen houden. 'Daar is mijn liefhebberij voor deze prachtige sector ontstaan.'

Na de mavo volgende de MAS in Doetinchem en de kaderopleiding Varkens in Barneveld. Maar het verdienen van centjes was verleidelijk. In de vrije uurtjes werkte Evers bij een zeugenhouderij in de buurt. Zo klom hij van weekendhulp op naar fulltimemedewerker tot bedrijfsleider bij gebroeders Reuling. 'Maar ik wilde meer: leidinggeven.'

Marketing en sales

Naast zijn baan en het zelf houden van vleesvarkens in huurstallen, startte Evers met een opleiding marketing en sales. Als hij ergens zijn zinnen op zet, lukt het hem.

'Maar het was wel doorbijten om in de avonduren het NIMA-A-diploma te behalen. Mijn ambitie om ooit zelfstandig vleesvarkenshouder te worden, heb ik laten varen. Met alleen huurstallen kun je niet veel geld verdienen, maar ik heb er veel van geleerd: beslissingen nemen, (onder)handelen en stoppen.'

Uitstapje naar graszaad en kunstmest

Met zijn diploma op zak koos Evers voor een baan buiten de varkenshouderij. Graszaad en kunstmest verkopen bij gemeenten, golf- en voetbalclubs. 'Om iets te kunnen verkopen, moet je het spelletje kennen', vindt hij. 'Voetballen deed ik tot mijn knieën bijna versleten waren en golfen is een rustgevende sport die je vaak in prachtige omgevingen beoefent. Maar een rondje van achttien holes duurt vier tot vijf uur en daarvoor heb ik tegenwoordig te weinig tijd.'

Na vijf jaar, en 350.000 autokilometers en de nodige ontmoetingen met bobo's verder, werd Evers gebeld op een golfbaan in Engeland. Henk-Jan Coops zocht iemand met zijn profiel en of hij interesse had. 'Toen ik het gesprek aanging, was ik binnen enkele minuten weer helemaal terug in de varkenswereld. Bovendien zou ik groeiruimte krijgen om mijn plafond te leren kennen.'

Dynamiek moet terugkomen

Om de accu op te laden en vitamine D te tanken, gaat Evers het liefst op zonvakantie. Met zijn vrouw, zijn jeugdliefde, en zijn twee zoons boekt hij weektrips. 'Alleen daarom al mag de coronatijd snel afgelopen zijn. De dynamiek moet terugkomen. Gas d'r op.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer