Forse+terugval+in+aantal+geslachte+varkens
Nieuws
© Varkens Archief

Forse terugval in aantal geslachte varkens

Mede dankzij een werkdag minderzijn in de week van Pinksteren slechts 181.000 varkens geslacht. In die week bleef de poort van varkensslachterij van Van Rooi Meat in Helmond op slot. Ook Vion draaide door de aangescherpte coronaprotocollen niet op volle toeren.

Waar in een normale slachtweek rond de 300.000 dieren worden verwerkt in Nederlandse slachterijen, was dit in week 23 van dit jaar is dat fors lager. Op 2, 3, 4 en 5 juni zijn in totaal ‘slechts’ 181.000 vleesvarkens verwerkt. Dat tonen de slachtcijfers van RVO.nl.
Onder normale omstandigheden levert een werkdag minder in een week een daling in slachtaantallen op van zo’n 50.000 dieren. Alleen n de weken rond de Kerstdagen en Nieuwjaar wordt wel eens fors minder geslacht, maar door het jaar heen is rond de 250.000 slachtingen het laagtepunt.

Het extreem lage aantal van 181.000 slachtingen is dus direct het gevolg van de coronabesmettingen onder personeel in slachterijen en de daarmee gepaard gaande maatregelen. Van Rooi in Helmond, die per dag tussen de 10.000 en 15.000 vleesvarkens slacht, moest die hele week de varkensvleesproductie compleet staken. Daarnaast moest Vion de aanvoerplanning van de slachtvarkens aanpassen.

Of de levende export in die Pinksterweek hoger is geweest dan normaal, zal pas later deze week duidelijk worden.

In week 24 mocht Van Rooi Meat de productie op kleine schaal oppakken om voor te bereiden op het weer volledig in productie gaan op 17 juni.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer