Spannende+dag+voor+Van+Rooi+Meat
Nieuws
© Varkens Archief

Spannende dag voor Van Rooi Meat

De voorzitter van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft 28 mei laat besloten om het vleesverwerkingsbedrijf Van Rooi Meat in Helmond te sluiten. Tot en met dinsdag 2 juni blijft de poort zeker op slot. Vandaag worden de testresultaten van een tweede steekproef onder 200 medewerkers bekend gemaakt en eventuele nieuwe stappen aangekondigd.

Het besluit om de slachterij in Helmond te sluiten is genomen op grond van artikel 47 van de Wet publieke gezondheid: een dreigend gevaar voor de volksgezondheid. Vorige week waren al enkele medewerkers van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) die bij die Helmondse varkensvleesverwerker werken, positief getest. Nadien heeft de GGD Brabant-Zuidoost een steekproef gedaan onder 130 van de in totaal 1.700 medewerkers en getest op aanwezigheid van het coronavirus. Daaruit kwam naar voren dat 21 van die personen (16 procent) positief is getest. De positief geteste medewerkers zijn op 29 mei geïnformeerd. Voor deze medewerkers en hun huisgenoten geldt dat zij twee weken in quarantaine moeten. Hiervoor is een hotellocatie in de regio beschikbaar gesteld.

Deze uitslag betekent dat het risico bestaat dat de productielocatie een brandhaard van de verspreiding van corona is of op korte termijn kan worden. Daarom mag het werk bij Van Rooi Meat pas worden hervat als dat verantwoord en veilig is voor het personeel. Daarnaast hebben de NVWA en KDS aangegeven hun toezichthoudend dierenartsen en officiële assistenten de komende dagen uit voorzorg niet te laten werken op het bedrijf. Ook voor hun medewerkers geldt net als voor alle andere arbeidskrachten op die locatie geldt dat de werkzaamheden pas hervat worden als dat veilig is.

Een strop

Marc van Rooi reageerde 29 mei tijdens een interview met Omroep Brabant: 'We hebben alles op alles gezet om besmettingen met het coronavirus te voorkomen en hebben zeker niet weggekeken. Meer nog dan de voorgeschreven maatregelen van het RIVM hebben wij genomen.' Op sommige afdelingen bij de varkensvleesproductielocatie liepen volgens Van Rooi mensen rond met net zoveel beschermende kleding als op de intensive care in ziekenhuizen. Ook bij het vervoer van medewerkers zijn maatregelen zo ver als mogelijk gerespecteerd. Maar in sommige gevallen waren de te nemen voorzorgsmaatregelen volgens Van Rooi onduidelijk. Van Rooi noemt het een gigantische strop, maar het moet eerst veilig zijn voordat ze verder kunnen. Het hele bedrijf is de afgelopen dagen gecontroleerd en schoongemaakt.

Tweede steekproef

Op zondag 31 mei en maandag 1 juni is er een steekproef van coronatesten uitgevoerd op circa 200 medewerkers van Van Rooi Meat. De testresultaten komen 2 juni beschikbaar. Op basis daarvan wordt een besluit genomen over de noodzaak tot continueren van de sluiting voor (onderdelen van) het bedrijf.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer