Geen+belemmering+meer+bij+Vion+Apeldoorn
Nieuws
© Vion

Geen belemmering meer bij Vion Apeldoorn

De Vion-slachterij in Apeldoorn is donderdag probleemloos weer gestart. Er waren volgens een woordvoerder even wat opstartproblemen bij het instappen van de bussen, maar iedereen is op de gewenste verantwoorde wijze op het werk aangekomen.

Woensdag 27 mei was er commotie rondom de slachterij in Apeldoorn. Het vervoer van de medewerkers was niet zo gegaan als door Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en landbouwminister Carola Schouten gewenst.

De regels over het samen vervoeren van medewerkers die op hetzelfde adres wonen, waren door Vion en het uitzendbureau anders geïnterpreteerd dan door de veiligheidsregio. Sinds donderdag 28 mei is de situatie opgelost. Medewerkers worden vervoerd met bussen voor vijftig personen waar maar dertien medewerkers inzitten of in kleine busjes met in totaal twee of drie personen, die een mondkapje dragen.

Groenlo nog dicht

De Vion-slachterij in Groenlo is nog gesloten. Sinds 20 mei zit al het personeel van deze vestiging in quarantaine. De medewerkers van de vestiging in Groenlo zijn allemaal getest, ook de 25 medewerkers die bij de grootschalige test niet aanwezig waren. Er zijn daarbij geen nieuwe besmettingen gevonden. Gisteren waren er geruchten dat er medewerkers vanuit Groenlo in Apeldoorn zouden zijn, dat blijkt niet juist.

Het is nog niet duidelijk wanneer de slachterij in Groenlo weer opstart. Dat gaat volgens de woordvoerder Nancy Aschman van Vion in ieder geval pas gebeuren na goed overleg met de GGD en de veiligheidsregio. De varkens, ook de slachtzeugen, die normaal in Groenlo worden geslacht, zijn verdeeld over de andere Vion-vestigingen in Nederland en Duitsland.

Liefst alle medewerkers testen

Vion heeft opgeroepen om alle medewerkers op haar bedrijven en in de hele vleessector regelmatig te testen. Aschman. 'Het is ook voor onze medewerkers belangrijk om dit te weten, zodat ze veilig aan het werk kunnen.' Of dat ook gaat gebeuren, is nog niet bekend. Aschman verwacht dat het in de regio Noord- en Oost-Gelderland een dezer dagen de medewerkers worden getest. 'De GGD bepaalt dat en dat geldt ook voor de regio Zuid.'

Waar de besmetting bij de medewerkers in Groenlo en Scherpenzeel precies vandaan komt, wordt momenteel onderzocht door de GGD. Het is volgens Aschman belangrijk om dat te weten te komen. 'Mocht bijvoorbeeld de huisvesting van de arbeidsmigranten de voornaamste reden zijn, dan geldt dit niet alleen voor onze 3.500 medewerkers, maar voor alle 800.000 arbeidsmigranten in Nederland.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer