Anticiperen+op+toeval+is+een+kunst
Blog
© Freelancer

Anticiperen op toeval is een kunst

De prognoses over de economie zoals voerwinsten in de varkenshouderij, komen elk jaar van diverse partijen. Het tot stand komen van dergelijke jaarcijfers valt nogal eens anders uit. Er zijn vaak meerdere jaren waarbij toeval een rol speelt bij realisatie versus prognose.

Het meest recente voorbeeld van toeval, waar we met z'n allen nog middenin zitten, is de coronacrisis. Het veroorzaakt lagere varkensprijzen dan verwacht en zorgt voor stijgende grondstofprijzen. Vorig jaar en begin dit jaar resulteerde varkenspest in China juist in hogere opbrengsten voor de varkens dan verwacht.

En dan heb je nog de droge zomers van 2018 en 2019. Die hadden flinke invloed op de voerprijzen en dus de productiekosten. En wat te denken van de onzekere effecten van het stikstofdossier?

Al die zaken zijn (deels) onverwacht en zou je dus een soort toeval kunnen noemen. Maar wel dingen met grote gevolgen.

Anticiperen op toeval is een kunst, een must zelfs

Rick Königkrämer, hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Zijn dit soort onverwachte zaken dan toch voorspelbaar te maken? Niet helemaal, maar je hebt wel invloed op het feit dat toeval je bedrijf minder raakt. Daarnaast weet je dat dit soort onverwachte zaken kunnen gebeuren. Alhoewel er in de voorbeelden hierboven weldegelijk enkele verrassingen zitten.

Het devies om de invloed van toeval te verlagen, lijkt bijna te simpel voor woorden. Zorg voor een buffer, beheers de kosten en verhoog de prestatie. Hoe simpel deze oplossingen ook lijken, ze vragen veel kunde en constante aandacht.

Gelukkig zijn varkenshouders in Nederland van een hoog niveau en tonen ze keer op keer veerkracht. Gecombineerd met de kennis en ontwikkeling in de sector, pareren ze het toeval vaak wel. Anticiperen op toeval is een kunst. Een must zelfs. En dat je regelmatig moet voorsorteren op toeval, is wél voorspelbaar. Leg daarbij de focus op wat je zélf kunt beïnvloeden en blijf vooral gezond!

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer