Afrikaanse+varkenspest+in+stilte
Nieuws
© www.researchgate.net

Afrikaanse varkenspest in stilte

Afrikaanse varkenspest (AVP) wordt naar de achtergrond gedrongen door de actualiteit van het coronavirus. Toch gaat ook de verspreiding van het AVP-virus gewoon door. Zo is in China opnieuw een transport met besmette dieren onderschept.

Het Chinese ministerie van Landbouw meldde over die uitbraak in de provincie Sichuan (zuidwesten van China nabij Myanmar). Op 12 maart werd het voertuig met 111 varkens aangetroffen en er waren al zeven dieren van gestorven door varkenspest. De lokale overheid heeft de overige dieren geruimd volgens de geldende voorschriften.

Ook meldde het Chinese ministerie van Landbouw gevallen varkenspest bij wilde zwijnen in Shennongjia in provincie Hubei. Er zijn 7 wilde zwijnen gestorven aan AVP. In Zuid-Korea blijft het aantal AVP-besmettingen bij wilde zwijnen toenemen. Op de Filipijnen zijn bij zeven uitbraken ruim 21.000 varkens geruimd.

Europa

In Slowakije en Hongarije loopt het aantal besmettingen bij wilde zwijnen in diverse provincies ook flink op. In Letland worden ook nog regelmatig besmette wilde zwijnen Roemenië en Bulgarije hebben ook nog steeds te maken met nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij backyard farms.

In Polen is sinds 10 oktober 2019 geen besmettingsgevallen meer gevonden bij boerderijen. De boeren zijn doordrongen van het nut van de getroffen voorzorgsmaatregelen en de biosecurity op en om hun bedrijven. 132.000 varkensbedrijven (80 procent van alle Poolse bedrijven met varkens) hebben de bioveiligheidscontroles doorstaan ??om AVP te bestrijden.

Wel maakt de Poolse minister van Landbouw zorgen over de enorm gegroeide Poolse wilde zwijnenpopulatie. Het aantal AVP-besmettingen en dode wilde zwijnen blijft stijgen. Jagers zouden volgens de landbouwminister beter en contructiever mee moeten werken.

AVP en KVP

In Rusland komt zowel AVP als Klassieke varkenspest (KVP) onder wilde zwijnen voor. Japan heeft de verspreiding van Klassieke varkenspest nog steeds niet onder controle.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer