Lastig+jaar+voor+Agrifirm
Nieuws
© Jos Thelosen

Lastig jaar voor Agrifirm

Het jaar 2019 was lastig voor Agrifirm. Het nettoresultaat is met 61 procent afgenomen tot 17,2 miljoen euro. De totale afzet aan tonnen mengvoer, coproducten als premixen en concentraten daalde met 5,5 procent tot ruim 5,7 miljoen ton. Afrikaanse varkenspest heeft de netto-omzet in China met bijna 38 procent doen dalen.

De totale netto-omzet van Agrifirm over 2019 kwam uit op bijna 2,06 miljard euro. Dat is een daling van 1,4 procent in vergelijking met 2018. Twee derde van de totale omzet wordt in het thuisland Nederland gerealiseerd. Polen is het tweede belangrijkste land in omzet (ruim 178 miljoen euro) en België derde (ruim 115 miljoen euro).

De belangrijkste redenen van de mindere netto-omzet van de coöperatie zijn de scherpe concurrentie op de Nederlandse markt voor varkens- en pluimveevoeders en de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest in China. Op de Chinese markt is de jaaromzet van ruim 90 miljoen euro in 2018 gedaald naar 56 miljoen euro in 2019.

Ook stoppende varkenshouders in het kader van de stoppersregeling hebben de omzet van Agrifirm geraakt. Desondanks is het volume in tonnen mengvoer met 15.000 ton gestegen naar bijna 3,63 miljoen ton. Het (terug)winnen van nieuwe klanten heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat gebeurt door meer toegevoegde waarde te leveren op het boerenerf door totaalconcepten en een verbeterde voerkwaliteit. Ook het serviceniveau en sneller schakelen met experts droegen daaraan bij.

Totale voervolume

Agrifirm zag het totale volume aan voerafzet opnieuw dalen. Sinds 2015 staat de verkoop van mengvoer, coproducten en premixen en concentraten onder druk. Werd in 2015 in totaal nog 7,06 miljoen ton op de markt gebracht, in 2019 was dat nog ruim 5,73 miljoen ton. In vijf jaar tijd is dat volume met ruim 18 procent gedaald.

Opvallend is de forse daling in de afzet van de producten met een hoge toegevoegde waarde, de premixen en concentraten. Waar dat volume de afgelopen jaren ruim boven de 500.000 ton zat, zakte dat in 2019 tot onder de 400.000 ton.

Visie en innovaties

In het programma 'Innovation Excellence' werkt Agrifirm continu aan innovaties om wereldwijd toegevoegde waarde te blijven leveren en duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Striktere wet- en regelgeving zal nog meer nadruk leggen op het zo efficiënt mogelijk voeren van dieren voor het produceren van vlees met een zo min mogelijke inzet van antibiotica. Agrifirm speelt daarop in met de ontwikkeling van nieuwe voeradditieven die de weerbaarheid van dieren verhogen en de voerconversie gunstiger maken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer