Mobiele+slachterij+stap+dichterbij
Nieuws
© Freelancer

Mobiele slachterij stap dichterbij

Met een provinciale subsidie van 100.000 euro is de ontwikkeling van een mobiele slachterij weer een stap dichterbij gekomen. Voor de realisatie ervan is vier keer dat bedrag nodig. Volgens initiatiefnemer Ruud Pothoven van Innohow is de helft van die 400.000 euro binnen.

De Coöperatie Mobiel Slachten spant zich in om de eerste mobiele slachterij voor varkens van de grond te krijgen in Nederland. Die coöperatie is gevestigd in Heino op het adres van biologisch varkensbedrijf van Jeroen en Nieske Neimeijer. Zij brengen Neimeijer’s 4 jaargetijden varkensvlees op de markt. Zij zien toevoegde waarde in het op het eigen erf slachten van hun dieren.
De provincie Overijssel ziet in het mobiel slachten een positieve stimulans voor het welzijn van de te slachten varkens en de vleeskwaliteit. Stress van transport wordt uitgesloten. De ambachtelijke en kleinschalige ontwikkeling sluit aan bij de ontwikkeling naar niches en huisverkoop. Ook denkt de provincie in te spelen op de publieke opinie.

Slachten goed regelen

Pothoven en het bestuur van de Coöperatie Mobiel Slachten zijn blij met de financiële steun van Overijssel. 'Voor individuele varkenshouders is het lastig om dit financieel van de grond te krijgen, terwijl burgers wel steeds nadrukkelijker vragen om het slachten van dieren beter te regelen', zegt Pothoven. Met zijn idee van de mobiele slachterij won hij vorig jaar de prestigieuze prijs “Het Beste Idee van Varkensland”.
Eerder is financiële steun toegezegd door de Barth-Misset Stichting en de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant. De crowdfundingactie “Tot het einde op het erf” die in maart 2019 werd opgestart loopt nog bijna 3 weken. Doel is om 55.000 euro op te halen. De teller van de donaties staat op bijna 15.000 euro. Pothoven ziet kansen om die benodigde vier ton aan euro’s binnen te krijgen en met het project van start te gaan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer