Mobiel+slachten+Beste+Idee
Nieuws
©

Mobiel slachten Beste Idee

De mobiele slachterij is uitgeroepen tot Het Beste Idee van Varkensland. Ruud Pothoven heeft de volledig ingerichte mobiele slachterij bedacht omdat het vervoer naar een slachterij nogal wat stress oplevert voor dieren van biologische of kleinschalige varkensbedrijven. Mede-initiatiefnemer en Weidevarkenshouder Ben Bruurs: “Nu blijven de varkens tot het laatst in hun vertrouwde omgeving en kan ik ze zelf naar de mobiele slachterij begeleiden.”

Een groot deel van het publiek stond achter het idee van de Mobiele slachterij. Toch was het voor de jury niet gemakkelijk de winnaar aan te wijzen, stelde juryvoorzitter Pieter van Hout van het Slow Food Youth Network. “Alle vijf de ideeën kunnen waardevol bijdragen aan het verbeteren van het dierenwelzijn.”

De mobiele slachterij werd tot winnaar uitgeroepen omdat deze veel kan bijdragen aan het welzijn van de varkens op de biologische en kleinschalige varkensbedrijven. Van Hout: “De voordelen van het idee voor het dierenwelzijn zijn daarbij goed uit te leggen aan de consument en de haalbaarheid is goed doorgerekend.”

30 per dag


Pothoven stelde in zijn pitch dat je met een mobiele slachterij 30 varkens per dag kunt slachten. Met dat aantal is het mobiele slachthuis rendabel te maken. En als bedrijven meer varkens in één keer willen laten slachten, kun je ook met twee mobiele slachterijen komen. Ander voordeel van een mobiel slachthuis is dat vervoersverboden bij een besmettelijke dierziekte geen problemen opleveren.

Potentieel


De vier andere ideeën hebben volgens Van Hout zeker potentieel. "Het idee van Rainier van Gelderen voor multi-suckling zorgt ervoor dat er meer biggen bij de zeug grootgebracht kunnen worden. De Filtervloer van Yke Roelevink waarmee mest en urine direct zijn te scheiden, verbetert het stalklimaat. De Pigcoin van Luuk Winkelmolen van Varketing geeft een handreiking naar de maatschappij. Via de Pigcoin kan de maatschappij direct invloed uitoefenen op bijvoorbeeld het aanbod van hokverrijking. De Pignick van Wilfred Markvoort en Erik Stegink is goed inpasbaar op bestaande bedrijven, is snel op te schalen en kan het welzijn van de gespeende biggen direct verbeteren."

Bekijk hier de vijf inzenders van Het Beste Idee van Varkensland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer