Beeldvorming+en+inhoud+bepalen+toekomst
Blog
©

Beeldvorming en inhoud bepalen toekomst

In de afgelopen jaren heb ik mij hard mogen maken voor het boerenbelang en daarbinnen ook voor de sector varkenshouderij. Hierin is beeldvorming en inhoud van cruciaal belang om niet in het vervuilende negatieve frame te worden geplaatst. Wat werkelijkheid is en wat nepnieuws is, wordt nogal door elkaar gehaald - bewust en onbewust. Maar laten we het mooie van de sector en het goede imago van varkensvlees behouden. Laten we er ook voor zorgen dat we met elkaar ons hoofd niet gek laten maken en met alle partijen in gesprek blijven gaan.

Op dit moment gaat het met de varkensprijzen voor de wind en dit mag ook wel een keer, maar er liggen genoeg uitdagingen op de loer. Wat te denken van de opmars van vegetarische (soja)productie, de hele stikstofdiscussie en de Afrikaanse Varkenspest? Daarnaast liggen er vele dossiers, zoals de toelating en certificering van biofilters en stikstofarme vloeren met mestkoeling. Veel van deze oplossingen zijn door de Europese Commissie al jaren opgenomen in het document voor best beschikbare technieken voor de intensieve sectoren, maar wachten in Nederland oneindig lang op hun Rav-erkenning. Uiteindelijk - zo tegen het einde van 2019 - is het belangrijk om juist datgene waar je zelf invloed op hebt als uitdaging te zien in plaats van bedreiging. Daarin is op dit moment niet de grootte van het bedrijf, de manier van produceren (korte of lange keten) van belang, maar is het belangrijk je als sector niet gek te laten maken. Juist nu is het belangrijk de mogelijkheden te benutten, het product centraal te stellen en het positieve imago uit te dragen. Ook in Den Haag weten ze dat ‘vooruitgang’ ontstaat wanneer ‘onmogelijk’ samenvalt met ‘noodzakelijk’. In Brussel is het volgend jaar voor Nederland van belang te onderhandelen over Europese wet- en regelgeving voor onder andere mineralenconcentraat als groene kunstmestvervanger. En wat te denken van een EFSA rapport tegen Afrikaanse Varkenspest?

Laten we met zijn allen, boer of burger, groot of klein, dik of dun genieten van een heerlijke varkensschnitzel, varkensrollade of varkensmedaillon. En proosten op de gezondheid, want dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste.

Annie Schreijer-Pierik
Europarlementslid voor CDA

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer