Gesloten+bedrijfsomvang+topprioriteit
Achtergrond
©

Gesloten bedrijfsomvang topprioriteit

Met het ontwikkelen van zijn eenmansbedrijf met 300 zeugen tot een gesloten bedrijfsvoering, haalt Marco Oostenbrink meer rendement naar zijn erf. In 2020 moet zijn plan zijn gerealiseerd. Bij het doorlopen van alle facetten van bedrijfsontwikkeling heeft hij de TOP-aanpak van Agrifirm benut.

Oostenbrink zit in de laatste fase om de definitieve stap te zetten naar een gesloten bedrijfsvoering. “Ongeveer de helft van mijn biggen moet ik nu nog verkopen. Ik wil dat mijn afnemer bij elke levering tevreden is over de kwaliteit en uniformiteit van de koppel”, zegt de varkenshouder uit Rheezerveen. “Bovendien moet ik extra kosten maken om te voldoen aan de wensen van de afnemer zoals het verplicht vaccineren van de biggen tegen PRRS, mycoplasma en circo, terwijl de diergezondheid op mijn bedrijf hoog is. Als ik een gesloten bedrijfsvoering heb en het draait goed, wil ik daarmee stoppen.”
De beslissing om het bedrijf met 1.500 vleesvarkensplaatsen uit te breiden is strategisch aangepakt. Deskundigen van Exlan loodsten hem door het ontwikkeltraject, terwijl het produceren van biggen en vleesvarkens van topkwaliteit op zijn bedrijf doorging. “Om de investeringen te kunnen doen, moet je spek op de ribben hebben. De basis zijn zeugen met een goede melkproductie die op vier weken koppels gezonde biggen spenen. Met kwaliteitsbiggen, goede voeding en begeleiding door Bennie Beerling van Agrifim draait het soepel”, benadrukt Oostenbrink. “Maar de periode met hoge varkensprijzen is natuurlijk een flinke steun in de rug om de plannen te realiseren.”

Schop de grond in


Specialisten van Agrifirm vanuit verschillende vakgebieden bieden zo een totaaloplossing voor Oostenbrink. Exlan maakte de tekeningen van de nieuwe vleesvarkensstal en verzorgde de aanvraag van de omgevingsvergunning. Ook hielpen hun experts hem bij de financiële onderbouwing van zijn bouwplannen en de aankoop van de varkensrechten. “Nu is Exlan bezig het bestek te schrijven en komt het aanbesteden van de bouw in zicht”, vertelt Oostenbrink. “Ik reken erop dat voor de zomer van 2020 de schop de grond in kan.”

Lees hier het hele artikel in Varkens.nl 12.
En bekijk de beelden bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer