Gezondheid+troef+bij+Kusters
Achtergrond
©

Gezondheid troef bij Kusters

Werken in een vijfwekensysteem. Eigen aanfok via rotatiekruising. Geen enkele aanvoer van varkens. Een net en opgeruimd erf. Een kadaverkoeling en een bezorgkast met koeling nabij de doorgaande weg. Op die manier kan Michel Kusters in Ulicoten de gezondheid van 240 zeugen, biggen en 1.800 vleesvarkens hoog houden en goede resultaten behalen.

Bijna 31 biggen per zeug per jaar spenen. Vleesvarkens die van nog geen 20 kilo tot slachtrijp rond de 900 gram per dag groeien. En dat in verouderde gebouwen. Op die resultaten is Kusters trots. “Het antibioticagebruik op mijn familiebedrijf is minimaal. Ik wil bewijzen dat vrijwel alle biggen en vleesvarkens tijdens hun leven op mijn bedrijf zonder iets van antibiotica te hebben gehad. Met individuele dierherkenning kan dat praktisch en snel tot aan de slachthaak.”
Dat ‘leven lang zonder antibiotica’ tot optimaal rendement brengen via KDV+ is Kusters zijn drive om voor te sorteren op de toekomst. Sinds april is toegetreden hij de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) en hij wil zijn bedrijf ontwikkelen. Iets uitbreiden in het aantal zeugen en meer dierenwelzijn geven. Vleesvarkens en biggen meer ruimte en hokverrijking geven om een ster van het Beter Leven-keurmerk te kunnen behalen. En hij wil gaan voor kraamzeugen met vrijloop. Dat vooruitstrevende heeft hij van zijn vader. “Die was er in 1991 al bij om dragende zeugen in groepen te huisvesten met voerstations”, zegt Kusters. “Ik vind het prachtig als ik mijn kraamzeugen meer bewegingsvrijheid kan geven. Als ze beter in hun vel zitten zal dat de prestaties verder verbeteren.”
Sinds april krijgen al zijn biggen vlak na de geboorte een oormerk met transponder. Dat werkt makkelijk bij onder meer het invoeren van individuele behandelingen, het koppelen van moeder- en vadergegevens en bij het laden van de biggen en vleesvarkens. “Met die gegevens kan ik individuele dieren goed volgen en er mijn voordeel mee doen bij bijvoorbeeld het selecteren van de juiste zeugen om mee te fokken”, zegt hij. ”Bovendien wil ik transparant zijn over het produceren van varkens. Als iedereen dat zou doen zou dat geweldige promotie voor de sector zijn.”

Bekijk ook de beelden van Kusters 'bedrijf.

En lees hier de reportage Varkens.nl 11.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer