Stalbranden+vreemde+eend+in+de+%E2%80%98onderzoeksbijt%E2%80%99
Nieuws
©

Stalbranden vreemde eend in de ‘onderzoeksbijt’

Stalbranden in de veehouderij zijn voer geworden voor het doen van nationaal veiligheidsonderzoek. Op 10 oktober is de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) gestart met het onderzoek dat zich richt op de vraag hoe kan worden voorkomen dat grote aantallen dieren bij stalbranden om het leven komen. In de lijst van veiligheidsonderzoeken is het een vreemde eend.

De OvV is een zelfstandig bestuursorgaan dat momenteel onder leiding staat van voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA-politicus, gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en gewerkt voor het ministerie van LNV). De Raad wil snel en wendbaar inspelen op (nieuwe) veiligheidsvraagstukken in de samenleving en op technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Alles is gericht op het voorkomen van ongevallen in de toekomst. De OvV is bevoegd om onderzoek te doen op nagenoeg alle terreinen en sectoren. Naast voorvallen in de luchtvaart, op het spoor en in de (petro-)chemische industrie, onderzoekt de Raad bijvoorbeeld ook voorvallen in de bouwsector, de gezondheidszorg en militaire voorvallen bij Defensie. Maar ook de Haagse vreugdevuren en het instorten van het dak van het AZ-stadion staan op die onderzoekslijst. Met het starten van het stalbrandenonderzoek breidt de Raad haar werkterrein uit naar de veehouderij.

Eigen keuzes


De OvV besluit zelf welke voorvallen en onderwerpen worden onderzocht. De Raad kijkt daarbij vooral naar die situaties waarbij burgers voor hun veiligheid afhankelijk zijn van de overheid, bedrijven of instellingen. Op basis van onafhankelijk, transparant en deskundig onderzoek worden aanbevelingen richting de overheid gedaan om de veiligheid in Nederland te vergroten.
De komende periode verzamelt de Raad informatie over stalbranden in de veehouderij. Op basis van die gegevens zal verdere focus en afbakening van het onderzoek worden bepaald. Als buitengewoon raadslid is Dr. Ir. Aalt Dijkhuizen daarbij betrokken. De voorzitter van het topteam van de topsector Agri&Food kan zijn visie en expertise inbrengen.
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid betaalt de gehele organisatie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De jaarbegroting voor 2019 is goedgekeurd tot een bedrag van 12.464.000 euro.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer