Ervaar+innovaties+en+concepten+in+praktijk
Nieuws
©

Ervaar innovaties en concepten in praktijk

De provincie Noord-Brabant wil op een breed terrein innovatie in de varkenshouderij aanjagen. Leren van aansprekende initiatieven in het buitenland kan die ontwikkeling stimuleren, vinden ZLTO en het LIB. Maak als varkenshouder op een laagdrempelige manier kennis met de Italiaanse conceptaanpak en het veroveren van de wereld met Parmaham.

De thema’s 'conceptenmarkt' (Italië) en 'innovatie' (Noord-Brabant) staan centraal in een uitwisselingsprogramma met veel praktijkvoorbeelden, vertelt projectleider Annick Spaans van ZLTO. “Wij willen toekomstgerichte Brabantse boeren in contact brengen met Italiaanse varkenshouders en de vleesverwerkende industrie. Maar Italianen zijn ook benieuwd naar wat er in Nederland gebeurt en welke innovaties hier plaatsvinden. Dat ontdekken ze in een bijzondere setting waarbij ze elkaar kunnen inspireren.”

Programma in twee landen


Het uitwisselingsprogramma bestaat uit twee delen. Eerst bezoeken Brabantse deelnemers van 26 tot 29 november samen met een Italiaanse delegatie van varkenshouders en ketenpartijen diverse innovatieve varkenshouderijen en ketenpartners in Noord-Brabant. Daarnaast wordt op drie avonden een programma georganiseerd, wat het tot een intensieve kennisuitwisseling maakt.
In maart 2020 wordt voor de deelnemers een meerdaagse excursie georganiseerd naar Italië. Dan wordt de regio Emilia-Romagna, het gebied dat wereldwijd bekend is om de Parmaham, aangedaan. Op Italiaanse bodem zal met name aandacht zijn voor hoe ze daar al jarenlang succes hebben met het in de markt zetten van bijzondere vleessoorten en het werken in concepten.
Spaans mikt op een groep van 10 tot 12 varkenshouders uit zowel Italië als Noord-Brabant aangevuld met 3 tot 5 ketenpartners per land. Spaans: “Er is volop ruimte om met elkaar het gesprek aan te gaan, waardoor deelnemers interessante ingrediënten opdoen die ze kunnen benutten voor hun bedrijfsvisie of -plan.”

Slechts 750 euro


Het is een gezamenlijk uitwisselingsprogramma waar Brabantse en Italiaanse varkenshouders en ketenpartners aan kunnen deelnemen. Deelnamekosten per persoon bedragen 750 euro voor varkenshouders en 1.500 euro voor ketenpartners. Dat is volgens Spaans geen geld voor de reizen, de overnachtingen, de maaltijden en vooral de kennis en onuitwisbare indrukken die opgedaan worden. “We kunnen het laagdrempelig houden omdat het LIB en de provincie Noord-Brabant ook bijdragen. Dus ik zou zeggen: grijp je kans om de Italiaanse varkensmarkt te verkennen, je kennis te verbreden en die toe te passen in je bedrijfsstrategie.”
Meer informatie over het programma en direct aanmelden: annick.spaans@zlto.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer