Gegevens+waterverbruik+omzetten+naar+alerts
Nieuws
©

Gegevens waterverbruik omzetten naar alerts

Een afwijkend waterverbruik van varkens kan wijzen op een op komst zijnde ziekte-uitbraak of bijvoorbeeld een probleem met het klimaat. Het project Duurzaam waterverbruik van Connecting Agri & Food  heeft duidelijk laten zien dat dit mogelijk is. “In een vervolgproject willen we dit omzetten naar alerts”, zegt projectleider Angela van der Sanden.

Veel varkenshouders hebben al watermeters in hun bedrijf, alleen gebruiken ze de informatie daaruit vaak niet. In het project 'Duurzaam waterverbruik in de varkenshouderij' heeft Connecting Agri & Food gekeken welke informatie die watermeters kunnen opleveren. Dat gebeurde op basis van informatie uit afdelingen met biggen en vleesvarkens.

Patronen in verbruik


Daaruit bleek bijvoorbeeld dat er duidelijke patronen in het waterverbruik per dag zijn. En dat dit patroon anders is na bijvoorbeeld een vaccinatie. “Bij een vaccinatie krijg je eenzelfde soort patroon als bij de start van een ziekte”, zegt Van der Sanden. “De patronen die we zien, lijken sterk op de patronen zoals die door Deense onderzoekers zijn gevonden bij een uitbraak van een ziekte. Op basis van  de patronen die we nu hebben gezien, kunnen we verwachtingen aangeven. In een nieuw project willen we op basis van de veranderingen in wateropnamepatroon een alert uitsturen aan de varkenshouder en de mogelijkheden nader onderzoeken. Zo kan eerder worden ingegrepen en mogelijk (grotere) uitbraken worden voorkomen.”

Grote individuele verschillen


In het kader van het onderzoek 'de Slimme stal' is er ook gekeken naar het individuele waterverbruik van kraamzeugen. De verschillen tussen zeugen blijken heel groot, zoals onlangs ook werd geconstateerd in een onderzoek door Trouw Nutrition. “Voor een melding van een mogelijk probleem is het daarom waarschijnlijk beter om het verbruik per afdeling te meten”, zegt Van der Sanden. “Dan kun je eerder zien of er in de afdeling iets aan de hand is. We hebben gezien dat het waterverbruik niet alleen toeneemt als het buiten de stal heel warm is maar ook als het buiten vriest."

Extra controleren


In tussentijd kunnen varkenshouders de gegevens over hun waterverbruik wel alvast gebruiken. “Als ze een afwijkend patroon zien, is dat genoeg reden de dieren in de afdeling eens goed te controleren”, zegt Van der Sanden. “Alleen kijken varkenshouders veelal niet elke dag naar de gegevens over het verbruik. Daarom willen we naar alerts toe, zodat de gegevens van het waterverbruik in de praktijk beter kunnen worden gebruikt.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer