Plaagdieraanpak+is+brandwerende+maatregel
Nieuws
©

Plaagdieraanpak is brandwerende maatregel

“Een goede plaagdierbeheersing moet een veehouder voor zichzelf én zijn dieren doen. Een betere hygiëne en meer rust beïnvloeden de gezondheid, het welzijn en de bedrijfsresultaten gunstig. Maar ook de maatschappij verlangt van veehouders dat zij knaagdieren resoluut aanpakken.”

Dat stelt Joan Rooijakkers, commercieel directeur van Agro Pest Control (APC). “Knaagdieren worden vaak in verband gebracht met het ontstaan van een brand. Ze knagen kabels door. De impact van stalbranden op de maatschappij is enorm, maar dat geldt zeker ook voor de gedupeerde veehouder zelf en zijn directe omgeving. Een van de eenvoudigst door te voeren brandwerende maatregelen op een veebedrijf is plaagdierbestrijding.”

Bestrijding op maat


APC stelt bestrijdingsplannen op maat op. "Elke veehouder en iedere bedrijfssituatie is anders”, ervaart Rooijakkers. “Ook streven wij met onze totaalaanpak naar een zo duurzaam mogelijke oplossing, zodat buiten en binnen de stallen zo min mogelijk met biociden hoeft te worden gewerkt. Met onze combinatie van preventief en curatief werken, maken wij veebedrijven vrij van ongedierte en overlast.”
De totaalaanpak sluit naadloos aan op toekomstige ontwikkelingen zoals de borging van Integrated Pest Management op veehouderijbedrijven. Dit wordt nader uitgewerkt door samenwerkende partijen in het kader van het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018–2022. “In dat actieplan wordt met name de toename van de zwarte rat als een groot zorgpunt aangehaald”, zegt hij. “De overheid en de sector willen daarom adequate maatregelen voor het weren en bestrijden van knaagdieren. Veehouders die gebruik maken van onze totaalaanpak zijn brandveilig bezig.”

Weringsplannen


Het plaagdierbeheersingsbedrijf zet ook nieuwe ontwikkelingen in gang. Zo biedt APC begeleiding bij nieuwbouw en renovatie van stallen om die plaagdierdiervrij te bouwen. “We stellen weringsplannen op. Het buiten het erf en de stallen houden van plaagdieren wordt in de toekomst belangrijker dan het bestrijden.”
Het gecertificeerd bestrijdingsbedrijf ontzorgt veehouders volledig. “Aan de hand van het up-to-date bestrijdingsplan pakken onze gediplomeerde specialisten de plaagdieren aan. Doelgericht en professioneel”, benadrukt Rooijakkers. “En ondernemers kunnen alles van hun eigen bedrijf online inzien en volgen. Bovendien hebben zij meer aan hun hoofd dan plaagdierbestrijding. Als een veehouder zelf een certificaat wil behalen en zich moet verdiepen in een specialistisch vak als dat van ons, dan kost hem dat linksom of rechtsom rendement. Onze diensten bieden zekerheid, zodat de veehouder zich toe kan leggen op waar hij het beste in is. Voor een vast bedrag per jaar hoeft hij zich geen zorgen te maken over onrust, hygiëneproblemen of brandgevaar door plaagdieroverlast. ”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer