Vermogenspositie+versterken
Nieuws
©

Vermogenspositie versterken

Het inschatten van toekomstige voerwinsten is lastig. Zeker als een dierziekte als Afrikaanse varkenspest in landen met belangrijke afzetmarkten de productie van varkensvlees fors laat krimpen. Daarom zal 2019 het uitzonderlijke jaar 2017 in de varkenshouderij gaan evenaren.

Dat verwacht Kees Ligthart, senior agrarisch bedrijfsadviseur bij ABAB. “De realisatie van de eerste twee kwartalen en de verwachting voor het tweede half jaar bewijzen maar weer dat de voerwinst in de varkenshouderij zich niet altijd laat voorspellen. Externe en bijzondere omstandigheden laten hun invloed gelden.”

Volgens Ligthart kan er in de varkenshouderij weer gebufferd worden. Oftewel: ze kunnen de vermogenspositie van hun bedrijf versterken. De biggenprijzen voor de zeugenhouder bevinden zich nu op een hoog niveau. Bij de vleesvarkens heeft de voerwinst zich in het tweede kwartaal sterk hersteld door de gestegen vleesprijs.
De oorzaak ligt volgens hem in de flink aangetrokken export van varkensvlees in zowel volume als prijs. China trekt hard aan de vleesimporten omdat in het ‘varkensrijkste’ land ter wereld Afrikaanse varkenspest (AVP) heerst. Ongeveer 30-35 procent van de totale varkensstapel in China zou inmiddels zijn geruimd. Dat beïnvloedt de inlandse en mondiale productie van varkensvlees enorm. China zal veel meer vlees moeten importeren om te voorzien in de consumptie van de ruim 1,4 miljard Chinezen. Door de zuigende werking van China zijn de varkensprijzen ook in Europa enorm gestegen.

In Europa blijft de sfeer volgens Ligthart ook gespannen. De uitbraken van AVP bij wilde zwijnen in België blijven nog steeds beperkt tot het ingesloten gebied in de Ardennen. In Polen zijn recent wel enkele AVP-uitbraken geweest op commerciële varkensbedrijven. Zolang de AVP-situatie niet al te veel veranderd, blijven de Europese grenzen open. Maar het blijft erg spannend en het is belangrijk om alle mogelijke voorzorgmaatregelen te nemen om verdere verspreiding van AVP te voorkomen, aldus het ABAB-bericht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer