Combi+van+pech+en+geluk
Blog
©

Combi van pech en geluk

Als varkenshouder ben je altijd aan het denken over de toekomst. Waar sta ik met mijn bedrijf en waar wil ik naar toe? Wil ik uitbreiden of het bedrijf in de huidige omvang houden? Is het product wat ik nu maak ook iets wat de consument over een aantal jaren nog wil kopen? Wat moet ik investeren om nog varkens te mogen houden en krijg ik de financiering wel rond?

Allemaal zaken die voor iedere ondernemer - in welke branche dan ook - normaal zijn. Daartoe moeten keuzes worden gemaakt. Dat is een uitdaging, maar soms ook erg frustrerend. Zeker als de overheid niet een partij is waarop je kunt vertrouwen bij het inkleuren van je toekomstvisie. Heb je bijvoorbeeld de keuze gemaakt om de asbesthoudende golfplaten te vervangen om netjes te voldoen aan de verplichte deadline, dan heb je goed je best gedaan. De kosten zijn gemaakt en dan wordt het jaar 2024 geschrapt. Of je hebt een langdurige en kostbare aanvraag voor een bedrijfsuitbreiding  gedaan en je maakt daarbij gebruik van het PAS, dan ligt het vergunningstraject nu stil. Wachten op wat gaat komen en wanneer. Heb je extra geïnvesteerd in je stalsysteem om gebruik te kunnen maken van POR-rechten, dan heb je pech. Je moet de markt op om alsnog rechten te kopen.

Staat je veehouderijbedrijf in Noord-Brabant, dan heb je dubbele pech. Je moet je bedrijf zes jaar eerder aanpassen dan je collega’s in de rest van Nederland. En dat ook nog bij stagnerende vergunningverlening en bij gebrek aan erkende emissiearme stalsystemen met aanpak bij de bron.

Heb je geïnvesteerd in een RAV-lijst luchtwasser met een hoge geurreductie, dan heb je waarschijnlijk nog eens extra pech omdat die reductie van geur opeens nog maar de helft blijkt te zijn. Wil je de overtollige mest laten verwerken, is er na tien jaar nog geen plek gevonden om een fabriek te mogen bouwen.

Frustraties genoeg, maar het blijft een mooie uitdaging om als ondernemer de juiste keuzes te maken. Goede keuzes worden er natuurlijk ook gemaakt. Met de huidige varkensprijzen prijs ik me gelukkig dat ik nú varkens houd.

Frank van den Berg
Trotse varkenshouder

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer