Vanggewasregel+goed+ingeburgerd
Nieuws
©

Vanggewasregel goed ingeburgerd

Maïstelers op zand- en lössgronden houden zich goed aan de regel dat ze direct na de maïsoogst verplicht een vanggewas telen. Satellietdata van 48.255 percelen en inspectie van de NVWA ter plekke bij 207 twijfelgevallen leidde tot slechts 28 processen verbaal. 

NVWA benut beelden van satellieten om het telen van het verplichte vanggewas na de teelt van maïs op zand- en lössgronden te controleren. Uit het onderzoek blijkt dat het analyseren van satellietdata een goed hulpmiddel is om risicogericht bij telers te controleren. Met behulp van satellietbeelden en een automatische analyse is te bepalen of er op een perceel een vanggewas is ingezaaid na de maïsoogst. In 2018 zijn satellietdata van 48.255 maïspercelen geanalyseerd. Hieruit bleek dat op ruim 98 procent van de percelen de regels voor het telen van vanggewassen goed werden nageleefd. Bij 207 percelen was twijfel en hier zijn in januari van dit jaar inspecties door de NVWA uitgevoerd. Op 28 percelen werd een overtreding geconstateerd en tegen die telers is een proces-verbaal opgemaakt.

Wijziging 2019


Met ingang van dit jaar is het verplicht om op zand- en lössgrond waar mais wordt geteeld voor 1 oktober een vanggewas te zaaien. Voor andere grote grondsoorten als klei en veen is inzaaien van een vanggewas niet verplicht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer