NVWA+blijft+van+fouten+leren
Nieuws
©

NVWA blijft van fouten leren

“Ieder geval waarbij een dier letsel of onnodig lijden wordt berokkend, is er een te veel”, reageert de NVWA op het nieuws van RTL Nieuws. Deze nieuwszender dook in het exporteren van varkens en runderen en ontdekte misstanden bij het certificeren van transportongeschikte dieren.

Ieder transport naar het buitenland wordt door een dierenarts van de NVWA gecontroleerd en - als alles in orde is - gecertificeerd. Dieren die niet in staat zijn op eigen kracht pijnloos te bewegen of zonder hulp te lopen, dieren met ernstige open wonden of waarvan de draagtijd meer dan 90 procent is gevorderd, mogen niet op transport. In 2018 heeft de NVWA 28.371 zendingen met in totaal 8.226.125 varkens en runderen naar België en Duitsland gecertificeerd.
Ondanks dit intensieve toezicht komt het voor dat dieren in slechte gezondheidstoestand arriveren bij een slachthuis in het buitenland. Gemiddeld ontvangt de NVWA per jaar bij het Nationale Contact Punt in totaal zo'n 35 officieel geregistreerde meldingen uit België en Duitsland. In 2018 waren er 41 van zulke officiële meldingen.

Maskeren


NVWA ziet er op toe dat ernstig zieke dieren niet worden vervoerd. Een dier dat licht kreupel is, is niet bij voorbaat niet-transportwaardig. Echter, tijdens transport kunnen zich voorvallen voordoen die de lichaamsgesteldheid van het dier negatief beïnvloeden. Ook kan het zijn dat een dier - zonder dat de dierenarts dat weet - pijnstillers toegediend heeft gekregen, waardoor problemen op het moment van certificeren worden gemaskeerd. Het is nooit voor 100 procent uit te sluiten dat er geen inschattingsfout is gemaakt tijdens het certificeren. Om die reden benut de NVWA de officiële meldingen om daar lering uit te trekken. In sommige gevallen leidt dat tot aanvullende maatregelen van de toezichthoudende organisatie. Zo is besloten het vier-ogen-principe bij vijf verzamelcentra - waar verhoudingsgewijs meer zwakke dieren worden aangeboden - toe te passen. In dat geval verrichten twee NVWA-dierenartsen samen de certificering.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer