Feestavond
Blog
©

Feestavond

Eindelijk was het zover. Een feestavond voor alle varkenshouders. Heeft u iets gemist? Ja, als u niet bent geweest wel. Ik snap ook dat lang niet iedereen in Ede was. Als je iets landelijks wilt organiseren, moet je toch ergens in het midden gaan zitten. Ook wordt er veel georganiseerd en moet je keuzes maken. Toch was de zaal mooi gevuld met veel boeren en boerinnen en niet alleen maar met periferie.  Een pluspunt. Mocht u nog steeds denken, waar heeft ze het over? Dit gaat over Het Beste Idee Van Varkensland.

De avond had een vol programma. Een verhaal over kringlooplandbouw door Lieke Hendrix, directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het ministerie van EZ. Er komt nog heel wat op ons af als varkenshouders. Stof tot nadenken. De presentatie van Kasper Bekker was luchtiger. Hij sloot af met het feit dat het belangrijk is dat we burgers blijven uitleggen wat we doen, hoe we het doen en het ook laten zien.

Toen volgden vijf minuten pitches van vijf finalisten. Spannend, want ik zat in het meedenkteam van Het Beste Idee Van Varkensland. Samen met anderen heb ik die vijf toppers uit 26 inzendingen mogen selecteren. Een hele klus, want er zaten veel meer goede en interessante ideeën tussen. De vijf geselecteerden kregen vervolgens een masterclass van een dag. Er werd flink gespard over verdienmodellen, hoe presenteer je jouw  idee, wat draagt het bij aan het dierenwelzijn en is het ook praktisch uitvoerbaar? En ze moesten aan hun pitch werken. Wow, wat was het gaaf om die tijdens die finaleavond te zien. Allemaal hadden ze erg goed hun best gedaan en volgens mij waren er gewoon vijf winnaars. De energie spatte er vanaf. Gezonde strijdlust en enthousiasme om verder te gaan met hun ideeën. Ik was ontzettend blij dat ik niet in de jury zat, ik zou niet kunnen kiezen wie die ene winnaar zou moeten worden.

De dag erop bruiste het nog steeds. De winnaar Ruud Pothoven - op zoek naar crowdfunding - zag de eerste bedragen al overgemaakt worden. Rainier van Gelderen blijft druk zoeken naar hoe we zoveel mogelijk biggen bij de zeug groot kunnen brengen. Ik hoop dat hij de sector volgend jaar daar echt verder mee kan helpen. Super leuk om te zien dat varkenshouders hem hierbij helpen en met elkaar een goed plan willen opstellen. Zet hem op collega’s.

Het idee van Yke Roelevink spreekt mij ook erg aan. Mest scheiden bij de bron en geen end-of-pipe oplossing. Ik hoop dat hij ook verder aan zijn idee blijft werken en varkenshouders vindt die dit willen proberen. Maar het zal mij ook niet verrassen als ideeën elkaar nog gaan versterken. Luuk Winkelmolen heeft het idee om PorCoins op te gaan zetten. Burgers kunnen deze kopen en inzetten voor bijvoorbeeld producten of diensten die het welzijn van de varkens bevorderen. Ik zie het al voor me dat de Pignick van Wilfred Markvoort te koop is met PorCoins. Is er voldoende betaald, dan pas wordt deze in productie genomen en geplaatst bij een varkenshouder in de stal. Wat mij betreft wordt het eerste lustrum volgend jaar weer een groot feest met Het Beste Idee Van Varkensland.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer