Brabantse+pluim+voor+Familiestal
Nieuws
©

Brabantse pluim voor Familiestal

Eind mei renden de eerste varkens door de fonkelnieuwe Familiestal in Venhorst. Deze milieu- en diervriendelijke varkensstal moet een voorbeeld worden voor de agrofoodsector in Brabant. Daarom verdient het volgens de provincie de Agrofoodpluim in mei.

Het idee voor de Familiestal is ontstaan uit beschikbare kennis bij de Wageningen Universiteit & Research en bij varkensboeren. Varkens zijn echte familiedieren, van nature zindelijk, intelligent, kunnen heel goed ruiken en communiceren met elkaar. Initiatiefnemers Frank Wind en Tjacko Sijpkens dachten met diverse partijen na over hoe je varkens een prettig leven kunt bieden in een varkensstal. Toen is het idee voor de Familiestal in Venhorst ontstaan.

In de Familiestal leven de varkens als familie bij elkaar. Ze kunnen rondlopen op een zandgrond en kunnen daarin wroeten. Het voer wordt verspreid over een dichte vloer en in het zand. Het zoeken naar voedsel is ook een soort vermaak voor de varkens. De gevel van de stal laat zacht daglicht door. Precies zoals de varkens het graag hebben.

Varkens vinden het belangrijk om hun hok schoon te houden. In de Familiestal bevinden zich daarom meerdere toiletten waardoor de emissie van geur en ammoniak kan worden beperkt.

In 5 jaar tijd is de samenwerking met verschillende partijen uitgebreid en is er een scala aan bedrijven en mensen uit de regio verbonden aan het project. Coppens Diervoeding, Vereijken Hooijer, Noldus en Inno+ zijn betrokken en er wordt samengewerkt met Hendrix Genetics en Dura Vermeer als bouwpartner.

Ivo Bekkers uit Erp zal de dagelijkse zorg voor de 49 zeugen inclusief biggen en vleesvarkens op zich nemen. De Familiestal is naast hun vleesvarkensstallen gebouwd en Bekkers zag een kans om zijn vakmanschap in te brengen bij het project.

Onderscheidend concept


Volgens Tjacko Sijpkens hebben retailers een grote behoefte om bij consumenten een specifiek en onderscheidend varkensvleesconcept neer te zetten. Het Familievarken is zo’n onderscheidend concept: het wil zich onderscheiden als echt merk en duurzaam, diervriendelijk varkensvlees aantrekkelijk maken voor een breed publiek.
Doordat Dura Vermeer er een soort bouwpakket van heeft gemaakt, kan de Familiestal eenvoudig worden vermenigvuldigd. Daarnaast wordt samengewerkt met hightechbedrijven om het gedrag van de varkens in de stal te analyseren. Die data worden gebruikt om nog beter te voorzien in de behoeften van de varkens. Volgens Wind en Sijpkens is het een duurzame varkenshouderij met een blik op de toekomst en met kansen voor de sector én de rest van de keten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer