Opletten+als+temperatuur+weer+daalt
Nieuws
©

Opletten als temperatuur weer daalt

De snelle overgang naar hoge temperaturen afgelopen week heeft niet voor problemen gezorgd op de varkensbedrijven. Nu de temperaturen weer gaan dalen is het wel even opletten. Er is dan kans op tocht, mocht het klimaatsysteem zich niet snel genoeg aanpassen.

In een week tijd stegen de temperaturen in Nederland van bijna nul graden ’s nachts en 7 graden overdag naar temperaturen van ruim 25 graden overdag. Deze overgang van koud naar warm was volgens onafhankelijk klimaatspecialist Peter van der Voorst niet direct een probleem, mede omdat de nachten niet erg koud waren. "Ik heb geen telefoontjes gehad van verontruste varkenshouers. Als het andersom was: dus van hoge temperaturen terug naar lage temperaturen heb je eerder problemen. Zeker als dat binnen een dag gebeurt dus van overdag naar ’s nachts. Nu de temperaturen weer wat gaan dalen moet je dus wel even opletten of het klimaat goed blijft.”

Vochtige hitte is pas probleem

Een temperatuur van 25 graden overdag, zoals de afgelopen dagen, is daarbij ook nog niet extreem hoog en de warme periode duurt ook nog niet lang. Bovendien is het momenteel droog weer. “Grote problemen voor de varkens zie je pas bij nog hogere temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid”, zegt Van der Voorst. “Daardoor hebben we vorige zomer ook geen heel grote problemen gehad. Het was wel heet, maar droog.”

Betere klimaatsystemen

Daarnaast zijn de klimaatsystemen in de varkensstallen zijn de afgelopen periode steeds beter geworden. Volgens Van der Voorst kunnen de moderne klimaatcomputers met voelers voor de buitentemperatuur en automatische aanpassing van de bandbreedte, het klimaat in de stallen steeds beter optimaal houden. “Veel stallen zijn daarnaast uitgerust met een regelbare luchtinlaat, wat belangrijk is om de temperatuurschommelingen in de hand te houden. De regelbare inlaat zorgt dat de onderdruk in de stal goed blijft en voorkomt tocht. Daarnaast wordt de gezondheidstoestand van de varkens steeds beter, waardoor ze minder snel last hebben van klimaatproblemen.”

Klimaattips
Door de snelle overgang naar hogere temperaturen hebben nog niet alle varkenshouders de nodige maatregelen genomen.
• Als de luchtinlaat niet automatisch wordt geregeld is het nodig om de luchtinlaat van buiten naar binnen in de zomerstand te zetten.
• Zorg voor schone ventilatoren, meetwaaiers, kokers en inlaatventielen.
• Heeft de klimaatcomputer geen automatische aanpassing van de bandbreedte, controleer dan of de bandbreedte op 5 graden staat.
• Instraling van zon via ramen kan plaatselijk voor opwarming zorgen. Wit maken van ramen kan helpen om directe instraling te verhelpen.
• Voor verkoeling is het mogelijk om gebruik te maken van waterverneveling in de inlaat. Wit maken van daken kan helpen.
• Dicht kieren en gaten, zodat de regeling op onderdruk niet wordt verstoord en er geen tocht op ongewenste plekken ontstaat.
• Zorg voor een schoon drinkwatersysteem. Als het warm wordt zullen de varkens meer willen drinken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer