Plantaardig+resultaten+stuwen+%C3%A9n+uitstoot+temperen
Nieuws
©

Plantaardig resultaten stuwen én uitstoot temperen

Digestarom DC - een volledig plantaardig diervoederadditief - in biggenvoer verbetert de groei met bijna 10 procent en drukt de voerconversie. “Het bijeffect van meer darmgezondheid en een betere voerbenutting past ook bij een duurzame varkenshouderij”, zegt Hans Couwenberg, directeur van Biomin Benelux. “De uitstoot van ammoniak lijkt met een kwart te dalen en de geuremissie zelfs met bijna de helft.”

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in april een positief advies uitgebracht over de effectiviteit en het veilig toepassen van Digestarom DC in biggenvoeders. De Europese Commissie neemt dat expertadvies altijd één op één over, maar de definitieve klap kan volgens Couwenberg nog maanden duren. “Het is kostbaar en tijdrovend, maar wij zijn overtuigd van de duurzame meerwaarde van Digestarom DC voor de kringloopsector bij uitstek: de varkenshouderij.”
De oriënterende praktijkproef bij biggen die Biomin Benelux op het onafhankelijk testbedrijf van KEWI Services in Heesch heeft laten uitvoeren, bewijst dat. Couwenberg: “De biggen die de met Digestarom DC verrijkte voeders kregen zijn darmgezonder, groeien bijna 10 procent per dag harder en gaan efficiënter om met voedingsstoffen dan de biggen in de controlegroep.”

Meer impact


De bijeffecten van de natuurlijke voerbespaarder - zoals een lagere milieubelasting en beter stalklimaat - zijn volgens Couwenberg ook interessant. “Als biggen efficiënter verteren en presteren, komen er minder voedingsstoffen in de mest terecht.” Indicatieve emissiemetingen blijken die redenering te onderstrepen. In de loop van de opfokperiode werd het verschil in ammoniakemissie tussen de proef- en de controle-afdeling steeds groter. “Omgerekend zouden de Digestarom DC-gevoerde biggen 25 procent minder ammoniak uitstoten”, licht Couwenberg toe. “In de proefafdeling blijkt de reductie van de geuremissie zelfs op te lopen naar bijna 50 procent. Meer onderzoek en overleg met overheden is nodig om deze vorm van bronaanpak als alternatief erbij te krijgen.”

Biggen beter laten presteren met fytogene producten is én blijft het hoofddoel van Biomin Benelux. “Daarmee is direct rendement voor varkenshouders te scoren”, benadrukt Couwenberg  “Maar het toevoegen van Digestarom DC aan de biggenvoeders kan een interessante optie zijn voor zeugenhouders die proactief de overlast in hun eigen omgeving willen verlagen via aanpak bij de bron.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer