Veevoerbedrijf+Hendriks+Group+geblokkeerd
Nieuws
©

Veevoerbedrijf Hendriks Group geblokkeerd

Dinsdag 21 mei heeft de Landelijke Eenheid van de politie een inval gedaan bij veevoerbedrijf Hendriks Group in Baarle-Nassau. Het productieproces is stopgezet en de levering van veevoer geblokkeerd. Het bedrijf wordt er van verdacht onvoldoende maatregelen te nemen om afval en diervoeders goed van elkaar gescheiden te houden en onvoldoende hygiënisch te werken. SecureFeed heeft het bedrijf geschorst als deelnemer.

Na het stopzetten van de productie zijn door het Nederlands Forensisch Instituut en de Inspectie Leefomgeving en Transport monsters genomen uit de silo’s waar de stoffen zijn opgeslagen. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was ter plekke en de omgevingsdienst en het waterschap hebben het terrein onderzocht. De boekhouding en vier vrachtwagens zijn in beslag genomen. Tegelijk loopt er een onderzoek door de politie in woningen.
Hendriks Group verkocht de veevoeders als gecertificeerd en kwalitatief veilig veevoeder. Het voer werd als GMP+ geleverd. Daartoe nam de onderneming deel aan de controlerende instantie SecureFeed.

SecureFeed werd pas dinsdag op de hoogte gebracht van de verdenkingen tegen de Hendriks Group. Volgens directeur Rien Huige komt dit omdat het een strafrechtelijk onderzoek betreft. Normaal houdt de NVWA SecureFeed op de hoogte van mogelijke problemen en andersom. Bij kwesties met individuele bedrijven en zoals nu bij lopend onderzoek is dat niet mogelijk. Huige weet ook niet om welke mogelijke verontreinigingen het gaat.

Niet voederen


Direct na het bekend worden van het onderzoek naar de Hendriks Group, bij SecureFeed bekend als Fourage-Weihandel Toontje Hendriks, heeft SecureFeed alle deelnemers die grondstoffen van dit bedrijf afnemen geïnformeerd. Er waren geen partijen diervoeders meer aanwezig bij die andere deelnemers. Ook is onderzocht of er nog voeders aanwezig zijn bij veehouders en of er partijen teruggehaald moeten worden. Veehouders kregen het advies om die partijen niet te voederen.

Wat de gevolgen zijn voor de toekomstige deelname in SecureFeed door de Hendriks Group is op dit moment niet te zeggen. Dat hangt onder meer af van de uitkomsten van het onderzoek. Bij de audits door SecureFeed in 2018 en 2019 zijn er slechts kleine tekortkomingen geconstateerd die na de audit zijn gecorrigeerd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer