Awards+voor+bigvitaliteit+en+fermentatie
Nieuws
©

Awards voor bigvitaliteit en fermentatie

Varkenshouder Theo Vernooij krijgt de titel EU PiG Ambassador voor de aanpak van de bigvitaliteit op zijn bedrijf. Hij is een van de acht ambassadeurs die de EU Pig Innovation Group aanwijst als voorbeeld voor innovaties in de varkenssector. Ook de Van Asten Group is een EU Pig Ambassador voor de fermentatie van voer waardoor ze kunnen besparen op zink in het biggenvoer.

Het verbeteren van de bigvitaliteit en verlagen van de uitval heeft de volle aandacht van Vernooij. "Accepteren van uitval kan ik simpelweg niet. Het kriebelt dan altijd bij mij en dan ga ik nadenken over hoe het beter moet."

Daarom heeft Vernooij ook de bigvitaliteitsscore van de POV ingevuld samen met zijn dierenarts Marrina Schuttert. Daar komen zaken uit naar voren gekomen die beter kunnen. Een van die punten is veel aandacht geven aan de biggen in de kraamstal. "Daarom loopt er 40 uur per week een medewerkster alleen in de kraamstal rond. En 's avonds loop ik altijd ook nog een keer door de stal heen, ook als ik laat thuis kom. En soms denk ik er wel eens over na om een nachtdienst te draaien, al is dat momenteel nog een brug te ver."

Aanpakken van de bigvitaliteit is een zaak van veel factoren. "Ook als je veel zorg steekt in de biggen is het moeilijk om een biggetje van 800 gram in leven te houden", zegt de varkenshouder. "Daarom moet alles kloppen op je bedrijf, ook bijvoorbeeld de voeding van de zeugen, zodat je weinig lichte biggen hebt en de zeugen veel melk geven. Ook het klimaat is bijvoorbeeld van belang, maar dat heb je door de weersinvloeden niet helemaal in de hand."

Doel 10 procent

Voor Vernooij is het duidelijk: zijn doel ligt op het verlagen van de uitval naar maximaal 10 procent. Daarnaast investeert hij bijvoorbeeld in de Anoxia om op een humane manier tijdig afscheid te nemen van niet levensvatbare biggen. Voor de inspaningen die Vernooij zich troost om de bigvitaliteit te verbeteren krijgt hij nu titel EU Pig Ambassador. Hij is daardoor een jaar lang Europees ambassadeur voor de aanpak van de biggenuitval.

Waarschijnlijk zal de EU Pig Innovation Group nog wel een film maken naar aanleiding van het ambassadeursschap. Daarnaast komt binnenkort een delegatie van het Ministerie van Landbouw op bezoek bij de varkenshouder om naar zijn aanpak te kijken.

Fermentatie vervangt zink

De Van Asten Group krijgt de titel van EU Pig Ambassador voor de positieve invloed van hun fermentatieconcept Ferment+ op de darmgezondheid. Bij het fermenteren van voer volgens dit concept ontstaat smakelijk brijvoer met veel melkzuur en melkzuurbacteriën. Dit zorgt voor de betere darmgezondheid en dat heeft weer een grote invloed op de algehele gezondheid van een varken.

“De gespeende biggen zijn normaal de moeilijkste categorie”, zegt Marko van Asten. “Veel bedrijven worstelen er mee omdat zink en koper omlaag gaan en ook het antibioticagebruik laag is. Door het voeren van gefermenteerd voer zijn de gespeende biggen bij ons juist de  gemakkelijkste categorie, ook al zitten we met koper en zink al op de nieuwe Europese normen. Omdat de biggen in het kraamhok al ferment krijgen is er van een speendip nauwelijks sprake.”

Salmonella weg

Een ander voordeel is dat Salmonella geen probleem is door het zure voer en de betere darmgezondheid. Van Asten. “Op de bedrijven waar Salmonella wel aanwezig was, is het als sneeuw voor de zon verdwenen. Bij het leveren van een kwaliteitsbig hoort dit er bij. Voedselveiligheid is ook belangrijk.”

 

 

 

 

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer