Foodwatch+wil+stop+op+onverdoofd+castreren
Nieuws
©

Foodwatch wil stop op onverdoofd castreren

De Duitse tak van Foodwatch is een petitie gestart die moet leiden tot snellere invoering van het verdoofd castreren. De petitie is gericht aan de Duitse supermarktketens als Aldi, Edeka en Rewe. Met de petitie wil de organisatie de twee jaar uitstel van het verdoofd castreren terugdraaien.

In eerste instantie had de Duitse overheid het onverdoofd castreren met ingang van dit jaar verboden. Op de valreep werd in december 2018 echter besloten tot twee jaar uitstel omdat er volgens de Duitse varkenshouders onvoldoende praktisch bruikbare alternatieven zijn. Verdoofd castreren mag in Duitsland momenteel alleen nog door de dierenarts gebeuren en is daarmee te duur, beren houden kan niet bij alle varkenshouders omdat de markt hier niet groot genoeg voor is en immunocastratie roept te veel vragen op qua marktacceptatie.

Genoeg opties


Foodwatch - een  kritische maatschappelijke organisatie die naar eigen zeggen vecht voor eerlijk, veilig en gezond eten - ziet dat anders en vindt dat er met de drie opties voldoende mogelijkheden zijn. Ze vermeldt daarbij nog dat immunocastratie door het Friedrich Loeffler Institut - het Duitse overheidsinstituut voor de diergezondheid - zelfs aangemerkt is als beste methode. Bij navraag door Foodwatch geeft alleen supermarktketen Lidl aan dat ze onverdoofd castreren niet toestaat. De andere grote supermarktketens doen dat nog niet. De petitie van Foodwatch is daarom gericht aan deze supermarktketens. De petitie is op 23 mei gestart en inmiddels bijna 44.000 keer ondertekend.

Geen extra kosten


De ISN - de Duitse vereniging van varkenshouders - vindt het goed dat Foodwatch de petitie richt aan de supermarktketens. Ze hebben immers de sleutel in handen om onverdoofde castratie te stoppen door te zorgen dat de extra kosten niet op het bordje van de varkenshouders terecht komen. Daarbij moeten de supermarktketens volgens de ISN er wel voor zorgen dat ze duidelijke afspraken met hun leveranciers. Die afspraken moeten dan ook gelden voor al het varkensvlees dat ze verkopen: niet alleen het verse vlees, maar ook de vleeswaren en het vlees dat vanuit het buitenland komt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer