EU+zet+druk+op+Chinese+regering
Nieuws
©

EU zet druk op Chinese regering

De EU roept de Chinese regering op onmiddellijk te stoppen met het levend begraven van varkens in de strijd tegen Afrikaanse varkenspest (AVP). Sinds november circuleren wereldwijd gruwelijke beelden van het levend begraven van varkens in dat land, dat kampt met een hevige virusuitbraak. Dat antwoordt vicevoorzitter van de Europese Commissie Jyrki Katainen aan CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Katainen noemt de gruwelijke praktijk in China 'volledig in strijd met internationale regels' van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) voor de bestrijding van besmettelijke ziekten. Schreijer-Pierik is tevreden met de beantwoording van haar in Brussel gestelde vragen. "China is een gekoesterde, belangrijke handelspartner voor Nederland en Europa. Om de continuïteit van onze wederzijdse handel te verzekeren, is het essentieel dat het AVP-virus in China niet ondergronds in overblijfselen kan voortsluimeren en niet opnieuw kan uitbreken door dit soort praktijken”, reageert de CDA-politica. “Elk risico voor een toekomstige uitbraak en mondiale verspreiding moet worden vermeden door zorgvuldige ruimingsprocedures. Diezelfde strenge internationale eisen worden ook gesteld aan ruimingen in Europa.”

Dierenwelzijnsnormen


Brussel heeft de Chinese landbouwminister schriftelijk opgeroepen om zich aan de internationale dierziektevoorschriften te houden en elke onnodige wreedheid tegen varkens te beëindigen. “Naast de veterinaire en bioveiligheidsaspecten is het goed dat de EU ook internationaal voor dierenwelzijn opkomt. Nederlandse en Europese veehouders houden zich aan de hoogste dierenwelzijnsnormen ter wereld, daar mag in de publieke opinie wel vaker bij worden stilgestaan”, zegt Schreijer-Pierik.

Het invoeren van varkensproducten vanuit China is op dit moment niet toegestaan. Voedsel in bagage die de EU wordt binnengebracht, kan een bedreiging vormen voor de diergezondheid in de hele EU. Reizigers moeten zich daarom houden aan strenge wetgeving, benadrukt de EU-Commissaris.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer