Veganistisch+dieet+verbieden+voor+kinderen
Nieuws
©

Veganistisch dieet verbieden voor kinderen

Het zou verboden moeten worden dat ouders hun kinderen een veganistisch dieet (geheel zonder dierlijke producten) voorschotelen. Dat stelt de Franstalige Academie voor de Geneeskunde in België. Anders is het nodig om voortdurend essentiële voedingsstoffen toe te voegen aan het eten en de gezondheid voortdurend te monitoren via bloedonderzoek.

Artsen worden in toenemende mate geconfronteerd met kinderen die een gezondheidsprobleem hebben door hun voeding. Met name de kinderen die een veganistisch dieet volgen. Dat is volgens schattingen drie procent van alle kinderen in België. De Academie van Geneeskunde is daarom om advies gevraagd.

Tekorten


Kinderen die helemaal geen dierlijke producten krijgen, lopen volgens de Academie grote kans op tekorten aan essentiële voedingsstoffen, zoals essentiele aminozuren en vetzuren, de vitamines D en B12, calcium, een aantal spoorelementen en andere essentiële voedingsstoffen. Volgens kinderdiëtist Isabelle Thiebaut kan dat leiden tot gewichtsverlies, ondervoeding, bloedarmoede en vertraging in de psychomotorische ontwikkeling en schade bij de ontwikkeling van de hersenen. Een aantal van deze ontwikkelingen vindt plaats op een bepaald tijdstip in het leven en als dat niet goed of onvoldoende gebeurt, is dat onomkeerbaar. Daarnaast is er bij een veganistisch dieet een riscio op een overmaat aan kalium en vezels. Met als risico onder andere een te hoge bloeddruk.

Supplementen en bloedonderzoek


De Academie raadt daarom een veganistisch dieet zeer sterk af voor kinderen en bijvoorbeeld ook zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Bij een veganistisch dieet is het in ieder geval nodig om de tekorten aan te vullen met supplementen. En daarbij zou dan heel regelmatig bloedonderzoek nodig zijn om zeker te zijn dat er desondanks geen tekorten ontstaan. Ook bijvoorbeeld controle op een te hoge bloeddruk is nodig.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer