Stralende+zon%21%3F
Blog
©

Stralende zon!?

Dit is mijn eerste blog als voorzitter van het bestuur van de Coöperatie Topigs. Ik ben mogelijk geen onbekende voor velen, dus ik zal mijn introductie kort houden. In het Limburgse hebben we een bedrijf met zeugen en vleesvarkens. Sinds 2015 ben ik bestuurslid van Coöperatie Topigs en eind 2018 ben ik John Lorist opgevolgd als voorzitter.
Ik heb het geluk mijn voorzitterschap te mogen starten in een opgaande tijd voor de varkenshouderij, met name als we kijken naar rendementen. De opbrengstprijzen zijn goed. We krijgen eindelijk de financiële beloning die we verdienen.

Desondanks zijn er wat donkere wolken. Denk aan wat op 13 mei jongstleden op en rond het varkensbedrijf in Boxtel is gebeurd. Wat mij betreft een inktzwarte dag. Het is een teken aan de wand dat de tegenstanders van onze varkenshouderij wederom een extremere manier van handelen toepassen. Het is triest dat dit soort bezettingen mogelijk zijn in een democratisch land als het onze. We mogen als varkenshouderijkolom trots zijn op Linda Janssen van de POV. Ze heeft onze sector op uitstekende wijze vertegenwoordigd rond dit trieste gebeuren.
Er loert nog meer gevaar. Denk aan het risico op een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in ons deel van de wereld. Een uitbraak hier zou net zo’n grote ramp betekenen als in China. En als laatste wil ik noemen de druk van de overheden en maatschappij op onze sector.

Dat alles maakt dat - ondanks de goede prijzen nu - de toekomst vol met uitdagingen zit. Het is zaak op het moment dat het goed gaat daarover na te denken. Als het straks ooit weer minder gaat, staat de focus bij velen weer op overleven. Een dak repareer je bij voorkeur bij zonneschijn.
Kijken naar de structuur van onze sector is een van de zaken die aandacht verdient. Vergeleken met andere landen is die erg gefragmenteerd en vrijblijvend. Meer samenwerken met en tussen de verschillende schakels kan zorgen voor meer kracht. Kracht die kan worden benut om beter in te spelen op kansen en de wensen van de verschillende markten. Hierdoor is het mogelijk echte meerwaarde te creëren en te zorgen voor een goede verdeling van die meerwaarde.
Samenwerken en meerwaarde eerlijk verdelen is het thema op de jaarbijeenkomst van onze Coöperatie Topigs. Op maandagavond 27 mei hebben we weer een interessant programma samengesteld dat prikkelt tot nadenken. Hopelijk mag ik u dan in Arnhem verwelkomen.

Mark Tijssen
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer