Stemmingmakerij
Blog
©

Stemmingmakerij

--Deze blog heeft Eric Holleman geschreven in het weekend voor de stalbezetting in Boxtel op maandag 13 mei--

Onrust over dierenactivisme of -extremisme lijkt meer en meer de realiteit van de dag te worden. Dat geldt vooral in tijden met verkiezingen in aantocht. Verharding van tegenstellingen over dierhouderij in zijn algemeenheid merk je in alle facetten van de media. Wij zijn daarbij veelal de kop van jut. Stemmingmakerij met ons als lijdend voorwerp.
Van belangenbehartigers mag je inzet verwachten, dat zij staan voor hun leden. Hard werkende mensen die 24/7 inzet hebben voor hun bedrijf en voor hun dieren. Volgens regel- en wetgeving. Ondernemers die staan voor de wijze waarop zij Europees voorloper zijn op het gebied van dierenwelzijn, concepten, voedselveiligheid, carbon footprint, duurzaamheid, circulariteit, transparantie en tracking en tracing.

Moeten we dit constant rondschreeuwen? Dat we voldoen aan scherpe regelgeving en daarboven meer dan gemiddelde inzet en investeringen leveren? Dat we voedselproducenten zijn die staan voor een zeer concurrerende prijs-/kwaliteitsverhouding, of je nu kiest voor gangbaar, concepten/merken of biologisch? Ik denk van wel!
Hoe moet de POV slim inzetten op communicatie en pr? Ja, over de inzet zijn vele meningen, zeker van buitenaf. Hoe brengen we positieve pr? Wat is de beste manier? Net als een commercial duurt het vaak even voor een boodschap blijft hangen. Veel herhalen levert uiteindelijk herkenning op. Onze plannen voor sector-pr staan in de steigers en we hebben besloten meer in te zetten op het maken van opinie.

Tegengeluid wordt veelal gehoord en overgenomen in de media en maakt stemming. Netwerken en vele lijntjes vanuit NGO’s richting specifieke media levert veelal eenzijdige en negatieve aandacht op. Hierin lijkt enige kentering te komen nu bedreigingen aan collega’s ook meer brede aandacht krijgt. Dankzij de inzet van de POV. Valse stemmingmakerij moet worden aangepakt in plaats van verzwegen.
Juist met wederzijds respect en waardering zouden we gezamenlijk verder komen. Maar willen diezelfde organisaties dat wel? Moet je een ander een mening op willen leggen en iets afdwingen? Moeilijke kwesties op basis van tegenstellingen, die er altijd al waren en ook wel zullen blijven. We hebben niet de illusie dat we veganisten aan het vlees willen en moeten krijgen. Andersom lijkt dat wel het geval, eenieder moet volgens hen vleesloos eten. Respecteer een ander om andere inzichten, behoeften en levensstijl.

Om kracht bij te zetten aan perspectief voor onze varkenshouderij - ook in Europees verband - is het zaak om op 23 mei je stem te laten horen! Dat is wél stemmingmakerij waar we zelf invloed op hebben!

Eric Holleman
Dagelijks Bestuurslid POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer