Week+van+het+Varken+in+Belgisch+Limburg
Nieuws
©

Week van het Varken in Belgisch Limburg

De varkenssector in Belgisch Limburg profileert zichzelf met de Week van het Varken. Dagelijks is er onder andere een nieuw filmpje te zien op de lokale omroep TV Limburg. De smaak van het varkensvlees kreeg daarbij speciaal aandacht.

De varkenssector in Belgisch Limburg telde in 2017 nog 298 varkenshouders terwijl dat er in 2010 nog 472 waren. Veel varkenshouders haakten af door een aantal opeenvolgende tegenslagen, zoals het Russische handelsembargo en ook het dalende vleesverbruik in eigen land. Daarnaast namen de eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn toe. De overblijvende varkenshouders behoren tot de meest professionele varkenshouders van Vlaanderen. De sector is nog steeds van belang voor de provincie met een jaaromzet van ruim 125 miljoen euro.
Om die varkenshouders zich beter te kunnen laten profileren, is met ondersteuning vanuit de provincie een roadmap voor de sector ontwikkeld. Daarin staat onder andere hoe de sector de lokale markt beter kan bedienen en waarom samenwerking belangrijk is bij het bedienen van de andere markten.

Trots op het vak


Hieruit is ook de Week van het Varken – van 13 tot en met 18 mei – naar voren gekomen. Tijdens deze week is te zien hoe trots de varkenshouders zijn op hun vak en hoe ze dagelijks bezig zijn met de verzorging van hun dieren en zaken als dierenwelzijn en bioveiligheid.
Een verslaggever van TV Limburg bezocht daartoe dagelijks het gesloten varkensbedrijf van Luc Stinkens. Iedere dag krijgt daarbij een andere afdeling op het bedrijf bijzondere aandacht, zoals de dragende zeugen en de kraamstal. De filmpjes zijn bij TV Limburg online te zien.

Lekkere ribbetjes


Op Facebook is een filmpje te zien van varkenshoudster Rika Derwa. Naast een rondgang over haar bedrijf is ze in de weer met het bakken van haar lievelingsgerecht: ribbetjes op grootmoederswijze. Deskundige Katrien Weck schetst daarbij de positieve eigenschappen van het varkensvlees.
De smaak van het varkensvlees kreeg daarnaast speciale aandacht tijdens een provinciaal netwerkevent. Onderzoeksinstituut ILVO en fokkerijorganisatie VPF gaven daar de producenten, vleesverwerkers en toeleveringsbedrijven meer inzicht in de kwaliteit en smaak van het varkensvlees.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer