25+tot+30+euro+boete+per+ontbrekend+recht
Nieuws
©

25 tot 30 euro boete per ontbrekend recht

Diverse varkenshouders zijn beboet omdat ze in 2015, 2016 en/of 2017 meer varkens hielden dan ze op 31 december van het jaar aan varkensrechten hadden. Voor elk ontbrekend recht moesten ze voor straf tussen de 25 en 30 euro betalen.

De rechtbank in Den Bosch deed op 8 mei uitspraken over door de NVWA geconstateerde fouten in het kader van de Meststoffenwet. Die werden geconstateerd tijdens NVWA-controles bij een aantal varkenshouders in Noord-Brabant en Limburg. Deze varkenshouders genoten economisch voordeel omdat ze een tekort aan varkensrechten hadden. “Als niet stevig wordt opgetreden tegen concurrenten die vals spelen, valt de prikkel tot nalevingsbereidheid bij normaal eerlijke ondernemers weg”, stelde de officier van justitie. “Een misdrijf en - last but not least - dient het dierrechtensysteem het belang van milieu- en volksgezondheid. Denk aan de uitstoot van de schadelijke stoffen en de geur.”

Boetes uitgedeeld


De rechter deed uitspraak en veroordeelde een varkenshouder uit de gemeente Reusel-de Mierden tot het betalen van een boete van 8.000 euro. Hij hield in 2015 bijna 300 varkens teveel. Een varkenshouder uit de gemeente Boxmeer hield in 2016 en 2017 circa 170 varkens teveel en kreeg een boete opgelegd van 5.000 euro. Omdat een boer uit Grave 100 varkens te veel had in 2016 werd hij beboet voor 3.000 euro. Voor de 200 varkens teveel moest een varkenshouder uit de gemeente Venray 5.000 euro betalen. Per ontbrekend varkensrecht varieert de boete dus tussen de 25 en 30 euro.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer