Twee+varkensbedrijven+beloond+met+bokaal
Nieuws
©

Twee varkensbedrijven beloond met bokaal

Onder de acht winnaars van de Agroscoopbokaal 2019 van ForFarmers en Reudink zijn twee varkenshouders. Mts. Schrieks-Martens en Niels van Engelen kregen die beloning voor hun uitmuntende prestaties. Oftewel: uitzonderlijke (technische) resultaten en een duurzame bedrijfsvoering.

Toine en Natasja Schrieks-Martens uit Nederweert werden de winnaar vanwege de meeste gespeende biggen per zeug per jaar per fulltime arbeidskracht (FTE). De toppers weten op jaarbasis 12.722 gespeende biggen per FTE en 35,4 gespeende biggen per zeug per jaar te produceren. Ze houden 2.900 zeugen en hebben vier verschillende locaties. Aandacht voor mens en dier staat centraal bij Toine en Natasja Schrieks en dat weten ze optimaal te combineren met resultaatgerichtheid en efficiëntie. Een hoog drachtigheidspercentage en een hoge worpindex zijn belangrijke parameters om dat te realiseren. Typerend voor de maatschap Schrieks-Martens is dat de biggen bij de zeug grootgebracht worden, zonder voersystemen of andere hulpmiddelen.
De werkzaamheden op de zeugenlocatie worden verricht door acht FTE, inclusief Toine en Natasja zelf. Ieder heeft zijn eigen specialisme en verantwoordelijkheden. De juiste mensen op de juiste plek hebben is volgens zeugenspecialist Marcel Renders van ForFarmers de kracht van Toine. “Door oog te hebben voor rendement is het bedrijf in staat om stapsgewijs te groeien en innovatief te zijn.”

Biologische topper


De tweede winnaar met varkens is Niels van Engelen uit Elshout. De biologische varkenshouder wil op zijn gesloten bedrijf van 100 zeugen en 900 vleesvarkensplaatsen met zo min mogelijk zeugen het afgesproken aantal vleesvarkens binnen het afzetcontract afleveren. Hij bewijst dat de biologische varkenshouderij prima samengaat met een hoge en efficiënte productie. Van Engelen speent 30,1 biggen per zeug per jaar. Zeugen lopen los in ingestrooide kraamhokken en de biggen hebben een zoogperiode van zes weken. Met een zeer nauwkeurig dekmanagement en door de zeugen in goede conditie te houden behaalt de ondernemer een gemiddelde van 16,5 levend geboren biggen per worp. De individuele en intensieve verzorging zorgt voor opvallend gezonde en vitale varkens waardoor hij bijna 14 biggen per worp kan spenen. Niels denkt altijd vanuit het dier en kijkt goed naar het gedrag, de voeropname en de mest van de varkens. Hij probeert volgens productmanager Achim Tijkorte weloverwogen nieuwe dingen uit en vaart hij bewust zijn eigen koers. “Hij houdt zijn bedrijfsvoering efficiënt door focus op de individuele behoefte en het zorgen voor rust en regelmaat.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer