Jaar+van+het%C2%A0Varken%C2%A0
Blog
©

Jaar van het Varken 

Het is het jaar van het Varken, volgens de Chinese horoscoop. Maar niet voor de varkens in China zelf. De Afrikaanse varkenspest slaat toe en de productie keldert hard omlaag. De laatste cijfers spreken van een daling van 30 procent. Dat biedt kansen voor exporterende landen, koppen de kranten. De vraag naar varkensvlees in China is groot, dus een productiedaling betekent dat er grootschalig geïmporteerd zal worden. Als ervaren exportland kunnen we vooraan in de rij gaan staan om China van voldoende vlees te voorzien.
De vraag is of dat opportunisme de slimste zet is. Voor de korte termijn absoluut. We kunnen cashen. Maar misschien moeten we maar eens echt gaan handelen volgens de Chinese astrologie. Die zegt namelijk dat dit jaar van het Varken een jaar is van afscheid nemen van opportunisme. En het omarmen van duurzame relaties en verbinding dicht bij jezelf. 

Misschien moeten we daarom maar eens in gesprek gaan met onze eigen Nederlandse retailers. Ook zij zullen te maken krijgen met schaarste van varkensvlees. En daar zit voor ons misschien wel de langetermijn winst. Dit kan hét moment zijn om duurzame afspraken te maken met de retail over de inkoop en vermarkting van varkensvlees. Een faire inkooprijs en gegarandeerd volume voor de lange termijn, in ruil voor een betere marketing in het schap en hogere verkoopprijs. 
Dus laten we niet als malloten met die varkens naar China rennen, maar eens kijken wat er dicht bij huis mogelijk is. Tijdens de Dutch Pork Expo vertelde René Veldman van de Rabobank dat hij in de retail merkt dat de bereidwilligheid tot zaken doen hoger is dan ooit. Het is de moeite waard te kijken of er een win-win te halen is. Dan kan het zo maar eens écht het jaar van het Varken worden. Het Nederlands varken wel te verstaan. 

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer