Het verhogen van de weerstand van wilde zwijnen tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) via vaccinatie is een stapje dichterbij. Een test met het oraal toedienen van een vaccin tegen AVP-genotype II blijkt 92 procent bescherming te bieden.
De test bij biggen van wilde zwijnen met orale toediening van een verzwakt AVP-virus genotype II leverde veelbelovende resultaten op. Dertig dagen na vaccinatie werden de biggen in contact gebracht met soortgenoten die via injectie besmet waren met een AVP-veldvirus. Na 14 dagen bleken de gevaccineerde biggen allemaal een voldoende hoge antistoftiter te hebben opgebouwd. Klinische symptomen van AVP werden niet waargenomen, wel was de lichaamstemperatuur licht opgelopen.
Gestuurd beschermen
Drie niet gevaccineerde biggen van wilde zwijnen werden op verschillende momenten in contact gebracht met hun ingeënte soortgenoten. Daaruit bleek dat zij alle drie vanaf dag 14 ook voldoende hoge antistoftiters opbouwden tegen het vaccinvirus. Dat betekent dat de gevaccineerde dieren entvirus uitscheiden en zo soortgenoten ‘gestuurd’ bescherming mee kunnen geven.
Vervolgproeven moeten uitwijzen of het vaccin veilig is in te zetten bij het minder gevoelig maken van wilde zwijnenpopulaties voor het AVP-veldvirus.
De vaccinatieproeven werd uitgevoerd door onderzoekers van het VISAVET Center aan de Universiteit van Madrid. Eind april publiceerden zij hun wetenschappelijke bevindingen.
Lees ook
Meest gelezen
NVM werkt slechts drie varkensbedrijfswissels af
Gisteren, 15:41
Blogs
'Preventie = arbeidsefficiëntie'
Vandaag, 10:20
'Ook samen levenslang leren'
30-09-2024
Draaiboek 'stalopstart' is een gemis
26-09-2024
'Politiek (mest)moeras'
23-09-2024
Bedrijf in Beeld
Partners
Aanpak coccidiose zorgt ook na het spenen voor betere groei
Ceva Santé Animale
Maagzweren bij varkens, het mysterie ontrafeld
MSD Animal Health
Stelling
Loading
Nieuws van NieuweOogst.nl
Brabantse pionier geeft online les in smart farming
Gisteren, 14:25