
©
Het verhogen van de weerstand van wilde zwijnen tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) via vaccinatie is een stapje dichterbij. Een test met het oraal toedienen van een vaccin tegen AVP-genotype II blijkt 92 procent bescherming te bieden.
De test bij biggen van wilde zwijnen met orale toediening van een verzwakt AVP-virus genotype II leverde veelbelovende resultaten op. Dertig dagen na vaccinatie werden de biggen in contact gebracht met soortgenoten die via injectie besmet waren met een AVP-veldvirus. Na 14 dagen bleken de gevaccineerde biggen allemaal een voldoende hoge antistoftiter te hebben opgebouwd. Klinische symptomen van AVP werden niet waargenomen, wel was de lichaamstemperatuur licht opgelopen.
Gestuurd beschermen
Drie niet gevaccineerde biggen van wilde zwijnen werden op verschillende momenten in contact gebracht met hun ingeënte soortgenoten. Daaruit bleek dat zij alle drie vanaf dag 14 ook voldoende hoge antistoftiters opbouwden tegen het vaccinvirus. Dat betekent dat de gevaccineerde dieren entvirus uitscheiden en zo soortgenoten ‘gestuurd’ bescherming mee kunnen geven.
Vervolgproeven moeten uitwijzen of het vaccin veilig is in te zetten bij het minder gevoelig maken van wilde zwijnenpopulaties voor het AVP-veldvirus.
De vaccinatieproeven werd uitgevoerd door onderzoekers van het VISAVET Center aan de Universiteit van Madrid. Eind april publiceerden zij hun wetenschappelijke bevindingen.
Lees ook
Meest gelezen
Aan alles komt een einde
18-01-2021
Vreetvarken
14-01-2021
37 procent van 55-plussers heeft opvolger
14-01-2021
Blogs

Aan alles komt een einde
18-01-2021

Vreetvarken
14-01-2021

Verbazen en verwonderen
11-01-2021

De dierenartsenpraktijk van de toekomst
07-01-2021
Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Loading
Nieuws van NieuweOogst.nl

Ruim 60 procent meer Spaans varkensvlees naar derde landen
Vandaag, 15:41

Natuurvergunning blijft in stand bij voldoende maatregelen
Vandaag, 14:18

Podcast: De valkuilen van aannames bij bedrijfsopvolging
Vandaag, 14:15