GD+viert+jubileum+met+klantendag
Nieuws
©

GD viert jubileum met klantendag

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) bestaat 100 jaar. Dat bijzondere moment wil de zelfstandige diergezondheidsorganisatie vieren met veehouders en dierenartsen. Voor hen staan de deuren in Deventer op 12 en 13 juni open.

Tijdens de twee klantendagen kunnen veehouders en dierenartsen in het laboratorium rondkijken. Ook is ruimte om een gesprek aan te gaan met diergezondheidsexperts over de nieuwste ontwikkelingen. Om bij de klantdagen aanwezig te kunnen zijn, is aanmelden verplicht. Begin juni ontvangen genodigden een toegangsbewijs en nadere informatie over de gekozen klantendag.

De GD richt zich op het bestrijden en voorkomen van besmettelijke dierziekten. Er werken volgens gegevens op Wikipedia ongeveer 450 mensen, waaronder laboranten, dierenartsen, wetenschappers, informatiespecialisten en marktmedewerkers. In het veterinair laboratorium worden jaarlijks miljoenen lab-bepalingen uitgevoerd. De GD voert diergezondheidsmonitoring uit, doet praktijkgericht onderzoek en ontwikkelt programma’s voor dierziektepreventie en -bestrijding.

Terug in de tijd


De eerste gezondheidsdienst voor dieren was een regionaal boereninitiatief in Friesland. In 1919 wilden fokkerij- en zuivelcoöperaties samen rundertuberculose bestrijden. Later zijn in alle provincies gezondheidsdiensten opgericht die voor de helft werden gefinancierd door de overheid en de agrarische sector. Vanaf 1954 werden veel diergezondheidstaken overgenomen door het Landbouwschap dat in 1972 de Stichting Gezondheidszorg voor Dieren oprichtte. Diverse dierziekten zijn uitgebannen en als eerste in Europa heeft Nederland identificatie- en registratiesystemen ingericht voor dieren. Toen het Landbouwschap in 2000 is opgeheven, heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren zich ontwikkeld tot een zelfstandige onderneming.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer