Nieuwe+inzichten+grootschaligheid
Nieuws
©

Nieuwe inzichten grootschaligheid

Locaties met meer dan 7.500 vleesvarkens of 1.200 zeugen worden bestempeld als 'megastal'. Het aantal plekken in Nederland met die dieraantallen blijft in de zeugenhouderij stijgen, blijkt uit het onderzoek van Wageningen Environmental Research (WENR) naar de veehouderijstructuur van 2010 tot 2017. Bij vleesvarkens is het aantal grootschalige locaties amper toegenomen.

De diertellingen zijn afkomstig van de jaarlijkse gecombineerde opgave van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wanneer een bedrijf op het moment van peilen niet (geheel) gevuld is door bijvoorbeeld schoonmaakwerkzaamheden of reparaties, dan wordt zo’n locatie niet meegeteld als megastal, geeft WENR aan. Daarom kan het aantal grootschalige bedrijven tussen jaren wat schommelen.
Tussen 2010 en peildatum 1 april 2017 is het aantal zeugenbedrijven dat als megastal wordt gedefinieerd toegenomen van 83 naar 145 stuks. Die zeugenbedrijven zijn hoofdzakelijk gevestigd in Noord-Brabant (78 stuks), Limburg (28 stuks), Overijssel (15 stuks) en Gelderland (14 stuks). Anno 2017 is ongeveer 7 procent van het aantal locaties met zeugen in Nederland zo’n grootschalig bedrijfstype. Op die bedrijven tezamen wordt ongeveer 29 procent van het totaal aantal in Nederland gehouden zeugen gehuisvest.

Beperkte toename


Grootschalige locaties met vleesvarkens zijn er beduidend minder in Nederland (46 stuks) dan grote zeugenlocaties. Het aantal van die vleesvarkenslocaties tussen 2010 en 2017 met 5 procent (2 bedrijven) toegenomen. Daarbij liggen die locaties meer verspreid over Nederland, dan bij de zeugenhouderij. De meeste zijn gesitueerd in Noord-Brabant (19 stuks) en Limburg (8 stuks). Vervolgens komen Overijssel met 6 grootschalige vleesvarkensbedrijven, Groningen met 5 stuks en Drenthe, Gelderland en Flevoland elk met 2 stuks. Zuid-Holland en Zeeland tellen elk één locatie met meer dan 7.500 vleesvarkens.
Anno 2017 is ongeveer 1,1 procent van het aantal locaties met vleesvarkens in Nederland zo’n grootschalig bedrijfstype. Op die bedrijven tezamen wordt ongeveer 7 procent van het totaal aantal in Nederland gehouden vleesvarkens gehuisvest.

Melkveehouderij koploper


De varkenshouderij is goed voor 24 procent van het totaal tot megastal bestempelde locaties met vee. De grootschalige melkveehouderij (meer dan 250 stuks melkkoeien per locatie) is verantwoordelijk voor 55 procent daarvan.  Wageningen Environmental Research (WENR) voerde het structuronderzoek uit in opdracht van Wakker Dier.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer