Rabo%3A+Chinese+productie+daalt+fors
Nieuws
©

Rabo: Chinese productie daalt fors

De internationale specialisten van RaboResearch verwachten een daling van de Chinese productie van 25 tot 35 procent. Bovendien zal het een tijd duren voor die productie weer op peil is én daalt ook de productie in Vietnam. Kortom grote gevolgen voor de varkensmarkt en prijzen.

De Afrikaanse varkenspest heeft zich verspreid over alle Chinese provincies en treft naar schatting 150 tot 200 miljoen varkens. Dat zorgt voor een enorme productiedaling in China, die groter is dan de eerste inschattingen. RaboResearch gaat nu uit van een daling van 30 procent van de productie. Dat is gelijk aan de hele Europese jaarlijkse productie en 30 procent groter dan de productie in de Verenigde Staten.

Het grote productieverlies is niet gemakkelijk op te vullen met andere bronnen van dierlijk eiwit: kip, eend, vis, rund- of schapenvlees. Ook een grotere import zal het tekort in China nog niet voldoende aanvullen, is de verwachting.

Exportkansen


Door het grote tekort in China zal het land veel meer verschillende dierlijk eiwitbronnen gaan importeren. Dit zal leiden tot verschuivingen in de markten en hogere prijzen. Er zijn goede exportkansen voor varkensvlees voor de Verenigde Staten, Brazilië en de Europese Unie. De Verenigde Staten hebben daarbij momenteel nog wel last van de handelsoorlog. De vraag is hoe lang die nog duurt. Europa heeft het nadeel dat er Afrikaanse varkenspest is in een aantal landen waardoor die landen niet kunnen exporteren naar China, ook al is er alleen AVP bij de wilde zwijnen, zoals in België.

Lange tijd

Het enorme tekort aan varkensvlees in China kan een tijdje duren omdat er een groot verlies is aan zeugen en de productie niet meer zomaar op peil is. Daarbij blijft er nog lange tijd het risico op herbesmetting. De overblijvende producenten zullen strikte bioveiligheidsmaatregelen nemen.

Bovendien blijft het productieverlies door Afrikaanse varkenspest niet beperkt tot China. De ziekte houdt inmiddels ook al flink huis in Vietnam. En ook in Cambodja is al AVP geconstateerd. In Vietnam wordt gerekend met een productieverlies van 10 procent, waarbij dit land ook varkensvlees levert aan China.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer