Varken+onmisbaar+in+strijd+tegen+voedselverspilling
Nieuws
©

Varken onmisbaar in strijd tegen voedselverspilling

Het varken is het enige dier dat kan helpen tegen de voedselverspilling. Dat stelde Martin Scholten, algemeen directeur van de Animal Sciences Group van Wageningen UR, maandag 8 april tijdens de Algemene Ledenvergadering van de POV.

De cijfers die Scholten liet zien zijn onthutsend. Slechts dertig procent van wat de landbouw voortbrengt, wordt ook door de mens geconsumeerd. Een derde deel van de oogst gaat al verloren voordat het de consument bereikt. Dat zijn onder andere de gewasresten die op het land achterblijven. Daar is niet alles aan te doen. De consument verspilt ook een derde deel van de opbrengst in de keuken.

Het zou volgens Scholten goed zijn de verspilling van de consument te hergebruiken. Daartoe is volgens hem maar één dier geschikt en dat is het varken. Vroeger had iedereen een varken om het keukenafval op te ruimen en om te zetten in hoogwaardig voedsel: vlees. In het oosten van Europa en China en andere Aziatische landen gebeurt dat nog steeds, met momenteel alle nadelen van dien in de vorm van Afrikaanse varkenspest.

Wel mogelijkheden


Om de verspreiding van dierziekten te voorkomen is in Nederland het verwerken van etensresten dan ook niet toegestaan. Volgens Scholten zijn er echter wel mogelijkheden etensresten veilig te verwerken tot varkensvoer. In Japan wordt vrijwel 100 procent van de etensresten al op een goede manier verwerkt.

Door verspilling van voedsel te voorkomen en zuiniger om te gaan met grondstoffen of die grondstoffen een nuttige bestemming te geven, zijn er nog veel mogelijkheden. Dan is het volgens Scholten mogelijk om 10 miljard inwoners te voeden, zonder de aarde verder te belasten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer