Prijsrecords+biggen+en+vleesvarkens+verwacht
Nieuws
©

Prijsrecords biggen en vleesvarkens verwacht

Dit jaar kunnen er wel eens prijsrecords voor zowel de biggen als de vleesvarkens worden gebroken. Dat stelde Kees Maas, directeur van marktanalist DC - op basis van de ontwikkelingen in China - tijdens de bijeenkomst voor de periferie van AgruniekRijnvallei in Duiven. “Maar pas op: dat is alleen voor de korte termijn een oplossing. Structureel moet er meer gebeuren.”

Maas schetste de ontwikkelingen in de varkenssector van de afgelopen jaren, de huidige ontwikkelingen en de verwachting voor de toekomst. In Europa is de zeugenstapel in tien jaar tijd gedaald van 14 naar 11 miljoen zeugen. In Nederland is de zeugenstapel het kleinst sinds 1990. De EU-varkensstapel is wel vrij stabiel gebleven, door de hogere productie van de zeugen. In Duitsland heeft de varkensstapel wel de laagste stand sinds tien jaar.

Momenteel zijn vooral de ontwikkelingen door de Afrikaanse varkenspest in China het belangrijkste nieuws. De overheid is volgens Maas nu niet bepaald transparant over de situatie, maar het lijkt er op dat er al 16 miljoen zeugen minder zijn en de productie met 20 procent is gedaald. Dat de productie in China lager is, blijkt ook wel uit het feit dat er al 5,5 procent minder soja is aangekocht. Een ontwikkeling die doorzet.

Prijsrecords gebroken


Vooruitlopend op de ontwikkelingen is te zien dat de varkensprijs in de Verenigde Staten flink is gestegen, na een dieptepunt in de prijs in januari. Dit ondanks de heffing van 25 procent die er nog steeds is op Amerikaans vlees. De aantrekkende markt in China biedt daardoor grote kansen voor de export vanuit de EU. Maas verwacht dat er dit jaar nieuwe prijsrecords mogelijk zijn voor biggen en vleesvarkens, waarbij tegelijk de voerprijs kan dalen.

Grotere prijsfluctaties


Varkenshouders moeten wel oppassen dat ze zich door deze positieve prijsontwikkeling niet laten beïnvloeden. Het is tijdelijk en daarna zal er weer een dieptepunt komen. Zeker is dat varkenshouders te maken zullen krijgen met meer prijsfluctuaties. Daarvoor zijn meerdere oorzaken. Het heeft te maken met de beslissingen die de leiders in de VS, Rusland en China nemen. Ten tweede heeft het klimaat invloed en de beschikbaarheid van zoet water.
Het betekent dat varkenshouders hun risicomanagement beter op orde moeten hebben. “Je moet leren omgaan met grote marktbewegingen. Kijk daarbij eens naar de Amerikaanse varkenshouders, daar liet 70 procent zich al in 2004 begeleiden door marktdeskundigen. Prijsafspraken maken met je afnemers gaat veel belangrijker worden. Bedenk ook dat het niet zien van bedreigingen de grootste bedreiging voor je bedrijf is.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer