Praktische+hygi%C3%ABne%2Daanpak+geeft+gezondheid
Achtergrond
©

Praktische hygiëne-aanpak geeft gezondheid

Gedreven door de wens van een hoger gezondheidsniveau bij zijn varkens, hakte Jeroen Vehof in 2018 de knoop door. Om de infectiedruk in zijn tien jaar oude stal met 1.260 vleesvarkens structureel te verlagen, koos hij voor de HyCare-aanpak van MS Schippers. Na een sprong in de resultaten zet de stijgende lijn zich voort.

“Als producent van voedsel ben ik er van overtuigd dat het strategisch managen van de hygiëne gezondheidswinst oplevert”, zegt Vehof. “Dan volgt het resultaat - ook in euro’s - automatisch.” Dat was zijn drive om een vleesvarkensstal HyCare te maken en te investeren in tophygiëne.

De gecoate roosters en grote bolle vloeren zijn voldoende stroef zodat dieren goed grip hebben. Kieren en naden zijn gedicht. Omdat vuil minder hecht, gaat het inweken, reinigen en ontsmetten beter en sneller. “Op het oog is alles elke keer weer prima schoon en is de infectiedruk minimaal. En door de waterbehandeling weet ik zeker dat de leidingen schoon blijven en dieren altijd kwaliteitswater drinken.”

Werkplezier


Ook het gestructureerd HyCare werken valt de vleesvarkenshouder uit Ambt Delden mee. Per afdeling wisselt hij vlot van schoeisel en ontsmet zijn handen met strategisch opgehangen materieel. “Het veranderen van gedrag is altijd even wennen, maar ik weet dat ik het doe voor een schone zaak. Begeleiding door MS Schippers is zinvol en stimulerend. Zeker nu ik de resultaatverbetering in de stal zie, ervaar ik meer werkplezier. Ik maak er een sport van om op alle fronten steeds beter te scoren.”

Sprong gemaakt


Zijn adviseur van ForFarmers, Marc Kikkert, was in eerste instantie wat sceptisch over de investering in en het rendement van HyCare. “Coaten is prijzig en super hygiënisch werken in de praktijk leek mij erg lastig.” Maar bijna acht maanden later is ook Kikkert overtuigd van de voordelen van de geïntegreerde hygiëneaanpak. “Er is een sprong gemaakt in bedrijfshygiëne en diergezondheid. Afdelingen zien er na elke ronde weer spic en span uit en de dieren doen het écht goed. Er is al een half jaar geen varken uitgevallen door PIA en de groei blijft stijgen.”
Ook voerbegeleiding in de HyCare-stal is volgens Kikkert praktisch goed werkbaar. “Een overall en wegwerphandschoenen aandoen en dan met klompen de centrale gang op. Bij elke afdeling desinfecteer ik mijn handen en doe ik laarzen met glad profiel aan. Zo is de hygiëne per afdeling min of meer vergelijkbaar met een all-in-all-out-stal.”

Isoleren


Dat het strikt per afdeling ‘isoleren’ net zo goed werkt als bedrijfs-all-in-all-out, blijkt uit de resultaten. Vehof heeft nog twee conventionele stallen op het erf met in totaal 385 vleesvarkens waarvan hij een aparte administratie bijhoudt. Na het opleggen van twee weekkoppels gaan de deuren van die stalletjes ruim twee maanden op slot. “Dat is in de praktijk het allerbeste voor de hygiëne, de diergezondheid en de prestaties”, benadrukt Kikkert. “In de HyCare-stal is die werkwijze niet mogelijk, maar het effect van een optimaal hygiënemanagement is identiek. Na twee ronden is geen verschil in groei, voerconversie en uitval te zien tussen strikte all-in-all-out per afdeling en per stal. Door de betere gezondheid op het gehele bedrijf kunnen we via voeding zoeken naar extra rendement. HyCare is top.”

Bekijk ook het bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer