Zonnepanelen+als+een+kers+op+de+slagroomtaart%21
Blog
©

Zonnepanelen als een kers op de slagroomtaart!

Vaak moet ik uitleggen dat intensief varkens houden ook heel veel voordelen heeft voor het milieu! Er komt geen vuile lucht meer uit de stal, want deze wordt immers schoongewassen door een luchtwasser. En het klimaat in de stal is altijd ideaal waardoor de varkens ongestoord kunnen groeien.

Dat ideale klimaat realiseren we onder andere door de terugwinning van de warmte die de stal verlaat. Hiermee warmen we de inkomende lucht op voordat deze bij de varkens komt. Met een warmtepomp verwarmen we de dichte vloeren van de biggen en de biggennesten van de kraamafdeling. Zo hebben we geen gas meer nodig. Mooie duurzame innovaties!

In het varkensvoer zitten vele reststromen verwerkt uit de voedselindustrie. En zo kunnen we nogal wat punten noemen waar we lekker duurzaam mee scoren. Dat verhaal moeten we blijven vertellen, want dat zie je niet aan de buitenkant van de stal.

Wat je wél ziet, zijn zonnepanelen. En iedereen weet dan meteen dat je je eigen energie opwekt! Supergoed als positieve uitstraling naar buiten toe!

Onze daken van zowel de zeugen- als biggenstal liggen nu vol met zonnepanelen. Daardoor kunnen we ons bedrijf energieneutraal noemen. En nee: zonder subsidie had het niet uit gekund. Wel vind ik het erg goed voor de positieve uitstraling van je bedrijf. Dat je serieus en zuinig omgaat met het milieu. Ik zie de zonnepanelen op de nieuwe duurzame stal dan ook als een kers op de slagroomtaart!

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer