Gas+houden+op+aanpak+mestfraude
Nieuws
©

Gas houden op aanpak mestfraude

LNV-minister Carola Schouten stuurde afgelopen week een brief naar de Tweede Kamer over de voortgang van het sectorplan van aanpak mestfraude. Het is vooral aan de sector zelf om daar stappen in te zetten. Met name gedegen private ketenborging is volgens Schouten een cruciaal punt om haar vertrouwen te winnen.

De sector heeft het plan van aanpak ‘Samenwerken in een eerlijke keten’ in gang gezet. Een belangrijk onderdeel van het plan van aanpak van de sector is de opzet van een systeem van private ketenborging met onafhankelijke certificering. De sectororganisaties hebben Schouten een gedetailleerd planningsschema gepresenteerd voor de ontwikkeling van een certificeringschema dat zomer 2019 open staat voor deelneming door bedrijven. De LNV-minister heeft er bij de sector op aangedrongen de certificerende instelling of conformiteitsbeoordelingsinstantie te laten accrediteren door de Raad van Accreditatie (RvA), aan de hand van ISO-normen. “Op deze manier wordt de betrouwbaarheid van het certificeringssysteem gewaarborgd. Ik verwacht dat ondernemers die kunnen en zullen behouden. Ondernemers die niet volgens de regels willen of kunnen werken en zich dus niet aan het schema houden, zullen zich aan de maatschappij moeten verantwoorden. In mijn beleid categoriseer ik deze ondernemers als ondernemers met een hoog risicoprofiel.”

Gedragscode


Als opmaat naar de private ketenborging is in september 2018 de online gedragscode Keurmest gelanceerd (www.keurmest.nl). Ondernemers kunnen elkaar onderling aanspreken en aangeven alleen zaken te willen doen met ondernemers die deze gedragscode ook ondertekenen. Tot vandaag de dag hebben zich op www.keurmest.nl slechts 55 partijen geregistreerd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer