Dagverse+mest+past+goed+in+energietransitie
Nieuws
©

Dagverse mest past goed in energietransitie

Uit dagverse varkensmest is een flinke hoeveelheid biogas te produceren. Een opbrengst van 40 kuub biogas per kuub mest is haalbaar, tegenover 10 kuub uit mest van zes weken oud. Daarbij is biogas een welkome aanvulling in de energietransitie: je kunt er stroom mee leveren op momenten dat andere alternatieve bronnen te kort schieten. Dat zegt John van Schriek, directeur van Jovas techniek, die meedraait in het project dagontmesting van De Heuve.

Begin november zullen volgens Van Schriek de metingen beginnen naar de emissies in de stal bij een systeem van dagontmesting. Tijdens de Ondernemersdag Varkenshouderij zei hij goede hoop te hebben dat met het systeem de beoogde 85 procent ammoniakreductie en een geurreductie van 70 tot 75 procent haalbaar is. Tenminste als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Vacuüm


De ervaringen die zijn opgedaan in de vleesvarkensstal bij Hans Verhoeven laten zien om welke voorwaarden het gaat. De mest wordt nu bijvoorbeeld onder vacuüm één keer per dag weggezogen. Die verse mest wordt vermalen en teruggepompt in de kunststof goot. Daarmee lukt het dan om de laatste keutels goed weg te krijgen. Met water lukt dat niet. Na het spoelen kun je de mest scheiden of naar de vergister pompen en daarna scheiden. Voordeel van vergisten is dat de mest ook direct is gehygiëniseerd en daarmee exportwaardig.

Management


Naast alle aanpassingen in de stal is het management van de varkenshouder volgens Van Schriek ook van belang. “Je moet hokbevuiling voorkomen. Dat zal meer aandacht vergen van de varkenshouder. In een vleesvarkensstal is achterin het hok een rooster van 1 meter breed het minimum. De totale diepte van het hok moet niet meer zijn dan 6 meter. Anders moeten de varkens te ver lopen en heb je meer kans op hokbevuiling. Een bezetting van een varken per vierkante meter pakt beter uit dan 0,8 m2 per varken.”

Kraamzeugen


Bij kraamzeugen is het verkleinen van het emitterend oppervlak van belang. Dat kan door voorin het hok een waterkanaal te maken en achterin een mestkanaal. Vanuit dit mestkanaal gaat dan de mest ook weer dagelijks de stal uit. Die mest heeft dan een drogestofgehalte van zo’n 12 procent. Veel meer dan gebruikelijk, omdat er geen morswater bij zit. Om het emitterend oppervlak in het kraamhok verder te verkleinen, kun je de ligplaats onder de zeug dicht maken en daar dan ook geen opslag onder maken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer