Nieuwste+bouwkosten+in+KWIN%2Dcijfers
Nieuws
©

Nieuwste bouwkosten in KWIN-cijfers

De berekeningen in de hoofdstukken over stallenbouw zijn geheel vernieuwd in de nieuwste KWIN-cijfers voor 2018-2019. Er staan nu berekeningen in voor nieuwbouw van zeugen- of vleesvarkensstallen met combiwassers. Ook de investeringen in bijvoorbeeld plateau’s bij vleesvarkens en koeling in de stallen zijn terug te vinden.

Bij de berekeningen voor nieuwbouw is bij de zeugen uitgegaan van 550, 900 of 1.350 zeugen. Bij de vleesvarkens is een stal met 5.040 plaatsen als uitgangspunt genomen. In deze voorbeeldberekeningen is gebruik gemaakt van een combiwasser voor het verlagen van de ammoniakuitstoot. De kosten van andere emissiearme systemen zijn vermeld. Voor nieuwere systemen - zoals de mestpan met koeling - waren nog geen berekeningen mogelijk. Die zullen dan bij een volgende aanpassing van de KWIN-cijfers worden meegenomen.

Koeling


Nieuw in de KWIN-cijfers voor 2018-2019 zijn ook de investeringen in plateau’s bij gespeende biggen en vleesvarkens. Ook de investering in de verschillende opties om de lucht in de stal te koelen of conditioneren (bijvoorbeeld nevelkoeling, grondbuizen) staan vermeld. Net als de investeringen in hergebruik van warmte uit de luchtwasser en Ledverlichting. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld berekeningen voor de terugverdientijd van zonnepanelen.

Gecorrigeerd gemiddelde


Bij de saldoberekeningen zijn de opbrengsten en kosten aangepast. Daarbij wordt niet eenvoudigweg het gemiddelde van de afgelopen vijf of zes jaar gebruik. De werkgroep van deskundigen kijkt ook naar de te verwachten ontwikkelingen. Daar worden de kosten en opbrengsten dan voor gecorrigeerd.

De papieren uitgave van de KWIN-cijfers is via de website www.kwin.nl te bestellen voor 74 euro. Veehouders krijgen 15 euro korting. Een abonnement op de digitale KWIN-cijfers kost 66 euro per jaar.

Rekentool


Voor varkenshouders is een abonnement op de rekentool KWIN 2.0 waarschijnlijk het meest interessant. Door voor 33 euro per jaar een abonnement te nemen op deze online rekentool kan de varkenshouder zelf saldoberekeningen maken en kostprijzen of investeringen in systemen of stallen berekenen.

Daarnaast is er nog het Biggenprijzenschema, dat een actuele richtprijs geeft voor de praktijk. Een abonnement kost 100 euro per jaar voor veehouders en 250 euro voor overige bedrijven (alle prijzen zijn exclusief BTW).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer