3%2C5+kilo+gewichtsverschil+uitzonderlijk
Nieuws
©

3,5 kilo gewichtsverschil uitzonderlijk

Het gemiddelde slachtgewicht van varkens in Nederland blijft dalen. Na een bijzonder hoog niveau begin dit jaar is het gemiddelde slachtgewicht geleidelijk aan gedaald. Medio augustus weegt een geslacht varken 3,5 kilo minder dan in de piekweek van 2018. Het aantal inlands geslachte vleesvarkens blijft hoog. 

Begin dit jaar waren in Nederland geslachte vleesvarkens historisch zwaar. Ze wogen op of net iets boven de 98 kilo geslacht gewicht. Sinds begin maart is het gemiddelde slachtgewicht bijna wekelijks gedaald. Sinds week 30 is dat onder de 95 kilo gezakt, blijkt uit cijfers van RVO. Meer dan 3,5 kilo verschil tussen het hoogste en laagste gemiddelde gewicht van een slachtweek binnen een jaar is uitzonderlijk.

Reden voor deze gewichtsdaling is onder meer het warme weer, waardoor varkens minder hard zijn gegroeid. Daarnaast willen met name gesloten bedrijven de eigen biggen opleggen omdat de afzet van incidentele koppels biggen stroef liep en de biggenprijzen tegenvallen. Ze zijn dus lichtere dieren naar de slachterij gaan leveren.

Half miljoen


Het aantal in Nederland geslachte varkens blijft ook onverminderd hoog. Tot en met week 32 zijn er ruim een half miljoen varkens meer verwerkt dan in dezelfde periode van 2017 (respectievelijk 9,57 en 9,06 miljoen varkensslachtingen). Ondanks de afnemende slachtgewichten ligt het gemiddelde slachtgewicht dit jaar 0,8 kilo hoger dan in de eerste 32 weken van vorig jaar. Het percentage vlees komt dit jaar bijna 0,2 procent lager uit (59,13 ten opzichte van 59,3 procent).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer