Nulpunt+vertrouwen+in+zicht
Nieuws
©

Nulpunt vertrouwen in zicht

Het vertrouwen in de varkenshouderij is in het tweede kwartaal van 2018 sterk afgenomen. Net iets meer dan de helft van de ondernemers denkt positief over hun onderneming in de huidige situatie en die over twee tot drie jaar. Beide situaties werden 16 punten negatiever beoordeeld. Een vertrouwensindex van een schamele 3,4 punten resteert.

Met een vertrouwensindex van 3,4 punten scoort de varkenshouderij fors onder het gemiddelde van de land- en tuinbouwsector (12,6). De laatste keer dat de vertrouwensindex van de varkenssector het nulpunt naderde was in 2016, meldt Agrimatie van Wageningen UR. In 2014 en 2015 zat de index een aantal kwartalen zelfs onder het nulpunt.

Lagere opbrengstprijs


De stemming van ondernemers over de huidige situatie op hun varkensbedrijf is behoorlijk gezakt. Varkenshouders die terugkijken op het afgelopen jaar (conjunctuurindex, laatste 12 maanden), geven maar één hoofdverklaring: de flink gedaalde opbrengstprijs. Deze index zakte met ruim 51 punten. De productie-index viel 6 punten terug. Wel werd beter gescoord op de index over de invloed van de kosten op de bedrijfsvoering. Desondanks moest de omzet- en winst-index flink inleveren. De totale index die 12 maanden terugkijkt, daalde met 34 punten en staat dik in het rood (-30).

Hogere kosten


De toekomstverwachting over twee tot drie jaar en de verwachte situatie voor de komende 12 maanden maken dezelfde negatieve ontwikkeling door. Ondernemers verwachten voor de komende 12 maanden een verslechtering van de opbrengstprijzen. Ook verwachten ze hogere kosten te zullen moeten maken en schatten ze in dat de productie zal afnemen. Hierdoor daalt de omzet beperkt, maar de winst zal wel fors afnemen. Varkenshouders verwachten een daling van 24 punten, wat fors negatief gaat bijdragen aan de bedrijfsvoering.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer